IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нужда от чуждестранни работници има, опасност от дъмпинг - не

Българските работодатели в много сектори просто няма как в момента да предоставят сравними с техните западноевропейски конкуренти условия, посочват от ИПИ

17:08 | 25.02.18 г. 12
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

В края на 2017 г. бяха приети промени в Закона за МВР, Закона за чужденците и Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност, чиято цел беше да улеснят бизнеса в наемането на граждани от страни извън ЕС. Цените на някои свързани с процеса административни услуги бяха намалени, а продължителността на някои срокове – съкратена.

Една от най-важните стъпки обаче беше пропусната – ревизията на максималната квота от чуждестранни работници в българските предприятия, пише Явор Алексиев от Института за пазарна икономика (ИПИ) в свой материал. В момента работниците от трети страни не могат да формират повече от 10 на сто от средносписъчната численост на наетите – безсмислено ограничение, което на практика връзва ръцете на много малки и средни предприятия (МСП). Според обсъжданите сега промени, внесени между първо и второ гласуване на новия пакет от мерки, този дял ще се увеличи до 20%, а за МСП – до 35%.

Очаквано тези предложения срещнаха съпротивата на синдикатите. Между редовете от стенограмите от заседанията на Националния съвет за тристранно сътрудничество и официалното становище КТ “Подкрепа” и КНСБ откриваме техни твърдения, противоречащи не само на икономическата логика, но и на официалните данни за развитието на българската икономика. Синдикатите твърдят че:  „... липсва доказана потребност за предприемане на подобна стъпка. Статистиката показва, че през последните 18 месеца само 10 работодатели са поискали да наемат граждани от трети държави над законовите 10%.”

Тук очевидно става дума за някакъв когнитивен дисонанс. Според синдикатите хем няма работодатели, които да искат да запълнят над 10% от позициите си с чужденци, хем приемането на тази разпоредба би довела до „трудов и социален дъмпинг върху българския работник”. В становището на КТ „Подкрепа” и КНСБ се промъква внушението, че едва ли не всяко малко или средно предприятие в страната ще подмени 35% от числения си състав с чужденци („Напомняме, че малките и средните компании са 99,8% от всички български предприятия!”).

Още при предишния пакет от промени посочихме, че вероятността пазарът на труда в България да бъде “залят” от чужда работна ръка дори при липса на каквито и да е ограничения за нейния достъп е минимална. България се конкурира за вноса на кадри с редица други страни от ЕС, които могат да предложат много по-добри условия от българските работодатели.

Разликата в нивото на заплащане между България и изпращащите работници страни (като Украйна, Молдова и Македония) не е достатъчно голяма, за да предизвика натиск върху ръста на възнагражденията на българските работници. Ние не сме нито Германия, нито Австрия или Великобритания, за да може публичната политика да става заложник на такива опасения.

Още от становището на синдикатите: „Твърденията и оценките на различни „експерти“ за нуждите на бизнеса от кадри и добрите условия на труд, които ще привлекат десетки хиляди граждани на трети държави в България, се оказват безпочвени. (...) Недостигът на кадри първо трябва да бъде доказан с ясни, недвусмислени официални данни, каквито в момента няма.”

Според редовните наблюдения на НСИ недостиг на труд не само има във всички сектори на икономиката, но той се е удвоил само в рамките на последните 24 месеца. По-ясни и недвусмислени данни от тези трудно ще бъдат открити.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 12:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 7 rate down comment 0
Grosss
преди 6 години
Дулово, Тутракан и Исперих уж никаква работа няма а е пълно с хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 0
Grosss
преди 6 години
Заплащането в посочените региони е около минимална и малко над минималната,рядко се достига 1000 лв.Там е истината Видин,МонтанаСилистра,Разград,Търговище.Турците от селата не емигрират....стоят иси натискат парцалите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 9
zelka007
преди 6 години
Какво правим обаче с хората , които не могат да си изкарат надницата за тези 1000лв заплата + осигуровките за нея + режийните за работното място + някаква печалба за собственика ... ? И второ замислял ли си се какво ще стане с цените на стоките и услугите при масово удвояване на работната заплата :))) - ами и те почти ще се удвоят... Ей така за протокола питам, на колко човека плащаш заплата ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 2
zelka007
преди 6 години
Хмм сложен въпрос е... Има предприятия и извън посоченото от Вас, но накратко. Ами има болници с лекари, има училища с учители, има молове с магазини, има спортни зали, има забавления, с две думи има живот ... а в северозапада няма нищо от това. Освен това да не ми се сърди някой от Враца или Видин , ама толкова просташко държане на хората от региона и скатване от работа рядко се забелязва в хора от други региони :))). В първия момент те развеселява специфичния изказ и странен хумор , но когато се сблъскаш с индивида челно в опит да създадете нещо, дори било то да подредите и стречовате едно пале :))) разбираш смисъла на израза: северозападнал регион.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 4
kane
преди 6 години
ИПИ иска робство да имаи РБ да си бъде за винаги трето разрядна фашизирана колония за мръсно и евтино производство за нискоинтелектуално население и нискотехнологично африканската република в Европа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 21 rate down comment 2
Jay Gould
преди 6 години
Според Карл Маркс, който са учили нашите управляващи - революции започват и са успешни само в столицата. Затова е... мамата на цялата страна, за да нахранят столичани и горе-долу да осигурят някакъв стандарт там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 23 rate down comment 2
Grosss
преди 6 години
Защо всички предприятия се бутат в София и в полето около Пловдив?В северозападнала и в североизпаднала България има безработица.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 0
0pk
преди 6 години
Наемайте роми, че ей на Амнестито пак ни скастри!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 34 rate down comment 3
julian12
преди 6 години
Преди много години правителството и бизнеса бяха две отделни неща. Но вече са едно цяло. Предложението ти означава триглават змията да си изяде главите сама.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 39 rate down comment 14
studioaa
преди 6 години
В България има пон2 800 хил. безработни роми, но българския работодател не упорито не иска да ги наема за каквато и да е работа, а иска да внася индийци и пакита, а това никой няма да го толерира. Значи всеки бизнес, който не може да осигурява 1000 лв. месец трябва да се ликвидира, а не да му се търсят кадри в Третия свят. Правителството може много лесно да реши проблема на трудовия пазар като направи минималната заплата 1000 лв, всяка фирма, която не може да плаща такава заплата да се може спокойно да се ликвидира и да пак ще останат свободни работни места след това...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още