IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нужен е национален план за проследяване на средствата от ЕС, твърди експерт

Въпрос на приоритети е как България ще израходи предвидената сума, смята Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на Европейския парламент в България

10:56 | 21.07.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

На България е необходим национален план за проследяване на средствата от фонда за възстановяване. Това каза Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на Европейския парламент в България, в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Според него е въпрос на приоритети как България да навакса икономическото възстановяване и как ще израходи предвидената за нея сума от 29 млрд. евро от новия бюджет на ЕС до 2027 г.

По повод достигната сделка за бюджета от страна на лидерите на Европейския съюз Стойчев коментира, че френско-германският мотор на съюза е сработил отново.

"Предложението за фонда за възстановяване дойде от Франция и Германия. Германското председателството на Съвета на ЕС също е важно. Това е важна перспектива за развитието на ЕС".

"Европейските лидери осъществиха най-дългите преговори от последните години. Договориха многогодишната финансова рамка и размера на фонда за възстановяване. И за предишната бюджетна рамка преговорите бяха трудни. Сега кризата около коронавируса изискваше да се вземе бързо решение", уточни Стойчев.

Гостът обясни обаче, че ще бъдат орязани средства от програмата "Еразъм+", както и средства за дигитализация и от фонда за научни изследавния.

По думите му все пак механизмът за върховенството на закона е бил смекчен. 

Очаквайте видео с целия разговор.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
ПИЧ
преди 3 години
Почват по веригата на раздаването на пари, да се облизват различни хрантутници, които трябва да се каже - добре се хранят, а нищо не правят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още