IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

О. Траянов: Липсва практическа насоченост във всички степени на образователната система

За навлизането на информационните технологии в училището настояват зам.-председателят на БАИТ и д-р Лъчезар Томов от НБУ

17:25 | 07.07.22 г.
О. Траянов: Липсва практическа насоченост във всички степени на образователната система

„Акцентът в тазгодишния конкурс е практическата насоченост в образованието, както и да разпознаем, да отличим и да дадем възможност и други последователи да бъдат мотивирани да навлязат в информационните технологии и в образователния процес, не само по математика и информатика, а и във всички дисциплини“, посочи Траянов.

По думите му, каквото и да избере за своя реализация сегашното дете, утре то ще се развива с помощта на информационните технологии.

Д-р Лъчезар Томов, учител по физика в ЧОУ „Томас Едисън“, главен асистент в Нов български университет и зам.-председател на ръководството на БАИТ, който е и носител на първа награда в категория „Практическа насоченост на преподаването по информационни технологии“, посочи, че в преподавателската си работа смесва теория с практика и търси това, което учениците принципно намират за интересно.

„Много е важно да се намери мост между това, което те учат и от което се интересуват и това, което искаш да им преподадеш", подчерта Томов. По думите му на учениците трябва да се дава свобода, за да направят това, което те искат, а контролът трябва да бъде премерен, защото "прекаленият контрол, доказано, не е ефективен нито в образованието, нито в икономиката“, коментира той и отбеляза, че това важи и за учителите.

Според него проблемът в българската образователна система е, че често мотивацията не е вътрешна. „Стимулира се от оценки, награди или от социалния аспект. И ако на децата им се наложи да бъдат откъснати едно от друго, много от тях не искат да учат, защото нямат вътрешно желание“, отбеляза Томов.

Д-р Томов е категоричен, че образованието го прави учителят, а не училището. Той обърна внимание на факта, че в България е голям проблем текучеството на учители и допълни, че правилната тактика е с един учител децата да учат няколко години, за да се реализира потенциалът на максимум. „Прекаленото контролиране – кой какво да прави всеки ден – доказано не работи“, категоричен е преподавателят.

Как да се организира учебният процес с практически задачи, за да е интересно на децата? Помогна ли дигитализацията с по-атрактивни уроци обучението? Успяват ли менторите да възпитават в любов към творчество и откривателство? Защо е важно не само хората от бизнеса да влязат в ролята на училищни и университетски преподаватели, но и преподавателите да посещават реално действащите компании и да бъдат в крак с новите технологии? Защо обучението и работата на учениците в групи е по-добрият подход?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още