IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обмисля се новият регистър на хората с увреждания да е част от здравното досие

Ще се диференцират средствата за социални асистенти в зависимост от броя на жителите в общината, заяви социалният министър Бисер Петков

17:45 | 06.08.18 г.
<p>
	Родители на деца с увреждания и граждани от цялата страна протестират под лозунга &quot;Системата убива - всички&quot;.&nbsp;<em>Снимка: БТА&nbsp;</em></p>

Родители на деца с увреждания и граждани от цялата страна протестират под лозунга "Системата убива - всички". Снимка: БТА 

Новият регистър на хората с увреждания да стане част от здравното досие на всеки българин. Това предлага социалният министър Бисер Петков, който инспектира Дневния център за хора с увреждания в Пловдив.

Така ще се обобщят всички данни, с които разполагат различните ведомства, и ще се вземат по-адекватни мерки за подпомагането на хората със специални потребности. 

Предложението се очаква да бъде обсъдено утре на втората работна среща при премиера Бойко Борисов, съобщи БНТ.

Според министър Петков социалните работници трябва да са добре мотивирани. Затова от началото на годината работна група към министерството подготвя предложение за повишаване на заплатите им, каза още той.

Залага се завишаване от 25-30 на сто на разходния стандарт. Проблем е, че за част от услугите не може да се осигури необходимия квалифициран персонал и е налице значително текучество, посочи министърът.

Обмисля се от началото на следващата година да се диференцират средствата за социални асистенти в зависимост от броя на жителите в общината. В момента в Пловдив 500 човека ползват грижата на 180 социални асистенти. Заради недостатъчния финансов ресурс назначените на тази позиция получават заплащане само за три часа. В същото време в по-малки общини услугата се финансира на пълен работен ден.

Миналата седмица на среща с премиера беше решено да бъдат предвидени 150 млн. лева повече за хората с увреждания в бюджета за догодина.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още