Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

П. Андронов: Лихвите ще се вдигнат, да се готвим за забавяне на икономиката

Доходността на депозитите най-накрая ще се повиши, коментира председателят на Асоциацията на банките в България

П. Андронов: Лихвите ще се вдигнат, да се готвим за забавяне на икономиката

Снимка: Архив Ройтерс

Краят на ниските лихви идва не само в България, но и навсякъде. За това предупреди председателят на Управителния съвет на Асоциацията на банките в България (АББ) Петър Андронов.

Европейската централна банка вече обяви, че ще започне лихвен растеж през втората половина на 2019 г., което ще се пренесе и при нас. Ориентир е и политиката на Фед. „Федералният резерв на САЩ започна процеса на корекция през декември 2015 г. и оттогава на 8 стъпки по 0,25% се увеличи от 0 до 2% лихвата по доларите. Вероятно ЕЦБ ще следва такъв плавен преход”, прогнозира банкерът пред bTV.

По думите му това ще има различни ефекти: „Най-сетне нулевите лихви по депозитите ще се заменят с нещо положително, но за кредитополучателите това няма да е добра новина”.

Още по темата

"Колкото и незначително да е това увеличение, всички трябва да го имат предвид. Всеки да има едно на ум, че все пак ще има ефект върху техните плащания и трябва отсега да се разчита правилно", предупреди Андронов. Колкото и незначителна да изглежда тази корекция, все пак е допълнителен разход, каза банковият експерт.

Печалбите на банките растат, към момента българите държат малко над 76 млрд. лева в банковия сектор. Българите продължават да държат основната част от спестяванията си в банки, което обаче не означава, че не инвестират. От последните години потребителската и инвестиционната активност на българите днес е най-висока, коментира банкерът.

Петър Андронов беше категоричен, че нашата банкова система е в най-доброто си състояние за последното десетилетие и не отстъпва по параметри на средното за Европа. Според него страната е атрактивна за инвеститорите заради ниската цена на труда, стабилните фискални параметри, както и ред други фактори.

Предстоящите проверки на качеството на активите на български банки е стандартна процедура на ЕЦБ. Тя има нужда да се запознае и да постави своята независима оценка на банковия сектор у нас, така че да знае какво ще контролира в бъдеще при влизането ни в банковия съюз и „чакалнята“ на еврозоната, обясни Андронов. Резултатите от този преглед ще бъдат съобщени през юни-юли.

Според Андронов трябва да сме готови за забавяне на икономиката в глобален план, защото вече има „прегряване” в САЩ и Европа, а зад Океана скоро ще отбележат 10 г. растеж – 80-годишен рекорд, след който няма как да не се навлезе в следващата фаза – забавяне. 


 

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

2
 
7
 
6
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Забавянето е част от негативна спирала . В началото винаги изглежда слабо , както е при всяка лавина .
2
 
12
 
5
преди 6 месеца
Такова нещо като трайно забавяне на икономиката е невъзможно. Ако икономиката не може да поддържа темпо на растеж от 3%+ балонът върху, който тя лежи ще се пукне и растежът ще стане отръцателен, а не бавен от 1%. Това, за което се намеква във статията е срив на икономиката в комбинация с финансова криза, защото такова нещо като безопасно пукане на балон досега никога не се е случвало в историята.
8
 
4
 
4
Иван Митев до: nkavrakov1982
преди 6 месеца
Трябва необходимо време и "изкуствено ниските лихви" ще се определят за причината за натрупания потенциал за наближаваща катастрофална криза.
Изкуствено ниските лихви" спасяват временно от началото на кризата, за сметка на бъдещи завишени щети.
4
 
16
 
3
преди 6 месеца
Крайно време беше. Изкуствено ниските лихви, трябваше да накарат хората да теглят кредити за жилища,за коли, за какво ли не.. Икономиката има възход и спад.. Тази извратена лихвена политика доведе до поредния имотен балон, и цените на жилищата станаха ненормално високи и спекулативни.. 10 години след 2008 ма сме свидетели как банките повториха сценария със свръх надутия жилищен пазар!!!
23
 
6
 
2
s3
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Няма лошо в повишаването на лихвите до едни нормални нива от 4-5%, но това ще е далеко в бъдещето.
А сега е момента за апартамента, лихвите са минимални, човек може да финансира на 100% покупката на апартамента, примерно 80% от ипотечен + 20% от потребителски и да има апартамент без да има и един лев спестен. После може да е трудно, но сега става. Сега е момента за апартамента.

Още от Икономика и политика
САЩ са представили на България предложение за договор за изтребителите F-16