IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политическата 2018 г. в България: много скандали и малко рокади

Управляващата страната ни коалиция не беше единна, но удържа на напрежението и не се разпадна

10:43 | 02.01.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Заседание на Министерски съвет<em>. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Заседание на Министерски съвет. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

И през 2018 г. коалицията ГЕРБ-Обединени патриоти "удържа фронта" и остана цяла, въпреки че съвсем не липсваха словесни престрелки между партньорите, а често напрежение имаше заради съгласуването на решенията.

Може би най-сериозният "препъни камък" пред правителството беше през септември, когато коалицията заседаваше за това дали да продължи да управлява заедно. В крайна сметка обаче партньорите във властта решиха, че ако тя се разпадне, това ще донесе много повече щети за държавата. Обещаха си, че няма да общуват през медиите, а ще се събират по-често, за да си говорят. 

Задочната размяна на остри реплики беше често явление през годината и в малката коалиция, където помежду си лидерите Валери Симеонов, Волен Сидеров и Красимир Каракачанов си отправяха обвинения и си искаха оставките. Последният дори заяви, че година и половина се е правил на "синя каска" и накрая буквално я наложи.

В самия край на годината обаче Каракачанов каза, че му е писнало да бъде помирител, а състоянието на Коалиция "Обединени патриоти" е "хлабаво". Май не е сигурно, че трите партии – ВМРО, НФСБ и "Атака", ще се явят заедно на евроизбори, а за местния вот наесен не се знае съвсем.

Премиерът Бойко Борисов пък напомни, че ГЕРБ и "Обединените патриоти" имат коалиционно споразумение, в което ясно е разписано какво трябва да се прави по време на управленския мандат.

"Толкова ежедневни станаха техните спорове, че не намирам за интересно да ги коментирам", обобщи премиерът, който често "гасеше пожари" отдалеч при пътуванията си в чужбина.

Все пак през тази година наистина валяха оставки - къде приети, къде не.

На постовете си, след като пожелаха да ги освободят, останаха енергийният министър Теменужка Петкова и социалният Бисер Петков.

Петкова подаде оставка заради познанството си с шефката на "Инерком" Гинка Върбакова – дружеството, което иска да купи енергото в Западна България ЧЕЗ. Коалиционният съвет обаче не я прие и тя е още на поста си. Бисер Петков пък искаше да освободи министерското кресло заради напрежението с протестите на майки на деца с увреждания. В крайна сметка обаче той получи именно тяхната подкрепа, за да остане начело на МТСП.

Накуп обаче кабинета напуснаха трима министри след жестоката катастрофа с автобус край Своге с 20 загинали.
Оставки подадоха вътрешният министър Валентин Радев, транспортният Ивайло Московски и регионалният Николай Нанков, които обявиха, че поемат политическа отговорност за случилото се. Така кабинетът се обнови набързо, а освободените кресла бяха заети от Младен Маринов, Росен Желязков и Петя Аврамова.

Целия анализ вижте в Dnes.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още