Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Порожанов: Няма информация за неразплатен тютюн за 2018 г. и 2017 г.

Пред ЕК заявихме ясно намерението си подпомагането на тютюнопроизводството да остане и в преходния период, каза агроминистърът

Порожанов: Няма информация за неразплатен тютюн за 2018 г. и 2017 г.

Снимка: БТА

За 2018 г. и 2017 г. нямаме информация за неразплатен тютюн. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос за проблеми при тютюнопроизводството и мерките, които министерството предприема за тяхното решаване.

Тютюнопроизводителите, регистрирани през 2016 г. са 6110, а за 2012 г. - 3884 души. През 2018 г. те са 6755. По данни на регистъра за 2013 г. са сключени 4 265 договора на площ от 52 хиляди дка и заявени количества тютюн - 11 хил. тона. За 2018 г. съответно са сключени 7269 договора на площ от 60 хил. дка и заявени по договорите - 11 500 тона тютюн, посочи Порожанов, цитиран от БТА.

Земеделският министър посочи, че неразплатени тютюни има за 2016 г. само и единствено от една гръцка фирма, която е вече в несъстоятелност. По данни на производители неразплатените суми са за близо 3 млн. лева. От тях има цесия за около 1 млн. лв., които да се изплатят на определени производители. 

Производителите на тютюн се намират в най-необлагодетелстваните райони и особено тези с ориенталския тютюн трудно могат да се приспособят за отглеждане на алтернативни култури, коментира още Порожанов. Това са причините, поради които за периода 2015-2020 година България прилага преходна национална помощ за тютюна, която е продължение на схемата за националните доплащания. Помощта е насочена към повишаване на доходите на производителите на тютюн и не стимулира производството на тютюн. Тя е насочена към стимулиране производството на други култури, които обаче не винаги са толкова доходоносни, обясни министърът.

През 2018 г. за подпомагане на сектора са изплатени 84 млн. лева на 42 хил. бенефициента на сортовете "Басми", "Бърлей", "Вирджиния" и "Каба кулак".

Схемата за преходната национална помощ стартира през 2015 г. с бюджет от над 100 млн. лева с 5% ежегодно намаление. С писмо до ЕК заявихме ясно намерението си подпомагането на тютюнопроизводството да остане и в преходния период, каза министър Порожанов. 

 

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Шестима депутати от БСП напускат парламентарната група