Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Повечето регистрирани безработни младежи нямат специалност и професия

През януари работа чрез Агенция по заетостта търсят 2 600 млади, завършили икономика и право

Повечето регистрирани безработни младежи нямат специалност и професия

Снимка: Pixabay

Близо 29 хиляди са безработни младежи до 29-годишна възраст с регистрация в бюрата по труда у нас през януари. 16 хиляди от тях нямат специалност и професия, а над 6 хиляди са с начално или по-ниско образование.  

5 300 от младите безработни са с работническа професия, а 7 300 са специалистите, висшистите са 4 600. Областите Пловдив, Пазарджик, Сливен и Благоевград са първенците по регистрираните млади без специалност или професия, предава БНР.

В същото време във всички области в страната най-малко безработни младежи има от завършилите математически образователни специалности - под хиляда. Работа търсят други 2 600 млади, завършили икономика и право.

От Агенцията по заетостта информират още, че през януари над 800, неактивно и продължително безработни, са консултирани и мотивирани да опитат да намерят заетост, включително и по мерките и програмите на държавата за субсидирана заетост. Обяснено е било и как се търси и как се започва работа в чужбина чрез мрежата за професионална мобилност EURES (Европейски служби по заетостта).

 

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Една машина за гласуване може да се ползва от 1200 избиратели в изборния ден