IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 22 август

07:55 | 22.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Вместо да затяга, НАП улеснява достъпа до личните ни данни
В. Сега

И след грандиозния скандал с изтичането на личните данни на милиони български граждани Националната агенция за приходите продължава да се отнася лежерно към сигурността на системите си. Така например здравноосигурителният статус на всеки български гражданин може да бъде проверен без проблем, ако се знае неговият ЕГН. Това е така, защото вторият задължителен идентификатор, който би трябвало да затрудни узнаването на тази информация, е... рождената дата на съответния човек. За тази слабост в системата на НАП вчера разказа членът на Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) Веселин Целков. Оказа се, че още преди теча на данни КЗЛД е дала указание на НАП да се въведе втори идентификатор, освен ЕГН, за търсене на информация в масивите й. Противно на всякаква логика, от приходната агенция решили, че най-добре е вторият идентификатор да бъде рождената дата. „Отидохме на проверка, защото помислихме, че това е недоразумение или че изпълнителният директор на НАП е бил подведен.

"Агромах" си оградила паркинг под мост на магистрала "Струма"
В. Сега

Вече не минава и ден без илюстрация, че България е разградена държава. Поредният пример е от магистрала "Струма". Теренът под виадукта при благоевградското село Бело поле е превърнат в незаконен паркинг, разкри БНР.  На площадката, заемаща над  10 декара, "домуват" десетки леки и товарни автомобили и тежка пътностроителна техника на известната фирма "Грома Холд" (попозната с предишното си име "Агромах"). Паркингът, усвоен от "Грома" в разрез с всякакви забрани и ограничения, е грижливо защитен от телена ограда. След разкритията на националното радио председателят на АПИ Георги Терзийски е наредил строителната фирма да освободи терена в срок до 23 август. Площадката, ползвана напълно незаконно и съвсем безплатно от строителната компания, се води изключителна държавна собственост, а настаняването на автотехника с гориво в резервоарите под магистрала е абсолютно забранено, недопустимо и свръхопасно.  

Винетка за 40 метра между два града
В. Монитор

Жителите на Горна Оряховица и Лясковец, които ги разделят 40 метра тротоар, трябва да плащат винетки, за да пътуват между двата града. До абсурдната ситуация се е стигнало след въвеждането на новата система, която вече използва електронни стикери. Кметове искат да се разгледа обхватът на винетната система, за да могат гражданите им да карат по тях без винетка и да се избегнат подобни казуси. Темата стана актуална след спора между столичното кметство и Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) дали трябва да се изисква стикер за преминаване през Северната скоростна тангента в рамките на София. Стигна се до намесата на премиера Бойко Борисов, който обяви, че жителите на северните столични квартали и близките села ще могат да ползват тангентата без винетка, но общината трябва да се погрижи за нейната поддръжка.

Експерт: 5 лв. на квадратенметърще струва техническият паспорт нажилището ни
В. Труд

Между 100 и 500 лв. ще струва изготвянето на технически паспорт на жилището ни. До 2022 г. всички сгради трябва да имат документ дали са изправни и да си платят за това. В България има общо 4 милиона жилища. Над 20 хиляди от тях са в сгради, които са стари и зле поддържани. Затова трябва да се направи обследване, което да покаже какво по сградите се е амортизирало. „Темата не е нова. Тези досиета на сградите се правят, за да има максимален експлоатационен срок“, обясни по „България Он Ер“ адвокат Иван Марчев. По думите му около 5 лв. на квадратен метър ще струва изготвянето на паспортите. Добре е всеки да се предвиди и да задели пари отсега. „Нека на тези паспорти по-скоро да се гледа като плащане, което ще отнеме около година“, допълни той и посочи, че някои сгради вече имат такива технически паспорти.

Шефът на НСО сам поиска да го освободят 
В. 24 часа

Началникът на Националната служба за охрана ген. Данчо Дяков сам е поискал да бъде освободен от поста си. В рапорта си за напускане до президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов той е изтъкнал лични причини за молбата си. Това стана ясно в сряда, след като Министерският съвет даде съгласие ген. Дяков да бъде освободен като началник на службата за охрана. Той ще напусне поста си от 30 август, ако бъде уважена напълно молбата му. Точната дата обаче ще стане ясна, след като президентът Радев издаде указ за уволнението на генерала. Дяков застана начело на НСО през март 2018 г. и бе предложен лично от държавния глава. Преди това генералът, чиято кариера е минала предимно във Военната полиция, бе военен съветник на Румен Радев. Дяков оглави НСО след оставка на предишния началник Ангел Антонов. Неговият официален мотив бе, че е назначен от правителството за генерален консул на България в Санкт Петербург, Русия. Напускането на Антонов обаче бе предшествано от скандал със злоупотреби в службата и прокурорска проверка дали бившият шеф на НСО не е ловувал в стопанисваното от държавните охранители ловно стопанство “Кричим”, докато се е водел в командировка. Антонов не се ползваше и с доверието на Румен Радев. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:48 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още