Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Проф. Николай Витанов: Делта вариантът удря всички наред, дори и бебета

Математикът прогнозира висок брой смъртни случаи от COVID-19 до края на септември

Проф. Николай Витанов: Делта вариантът удря всички наред, дори и бебета

Снимка: Eva Marie Uzcategui/Bloomberg

Делта вариантът удря всички наред, даже и бебета. Този щам издържа и на високи температури, защото тръгна от Индия, където е горещо. Това разкри математикът проф. Николай Витанов по Нова ТВ.

Още по темата

„Неблагоприятният сценарий на пандемията, който направихме през юли месец, се реализира. Забелязахме нещо много интересно. София-град, който трябва да е най-тежко засегнат, изведнъж започна да излиза от „червената зона” и да се връща в „жълтата” през лятото. Това означава, че има случаи, които се губят, защото болните не се регистрират. Хората не търсят медицинска помощ и се опитват да се лекуват сами вкъщи”, посочи професорът.

Според него проблемът личи в ниския брой регистрирани случаи, но високия брой тежки и смъртни случаи.
Проф. Витанов допусна, че в София град и Пловдив въпреки че няма все още дифузно разпространение, в двете области, както и в Северозападна България, ще се развива разпространението на инфекцията.

„В момента репродуктивното число е 1,31, което означава, че десет болни заразяват 13-14“, информира математикът и очаква след седмица да има промяна в епидемиологичната обстановка.

Областите със слабо дифузно разпространение в момента са Велико Търново, Видин, Габрово, Кърджали, Ловеч, Пазарджик, Смолян, Разград, Хасково, Търговище и Ямбол.

Още по темата

По думите му смъртността от COVID-19 ще остане висока поне до края на септември.

„Преди очаквахме пикът да бъде в средата на септември. В момента обаче хората със симптоми не се регистрират и затова може да се получи вторичен пик, който да е по-сериозен. Има вариант и двата пика да се слеят в един по-голям”, прогнозира проф. Витанов.

Той очаква следващата седмица броят на установените случаи да стигне на дневна база до 60-70 случая. Той обаче предположи, че Covid вълната може да вдигне случаите и до 2300 на дневна база, а до края на септември да има висок брой смъртни случаи.

„Има реална възможност за втори пик веднага след някакво плато. Въпросът е колко висок ще е този втори пик“, каза Витанов и подчерта, че неговата логика е, че с мерки може да се спре или поне да се намали вълната, като не се допусне най-лошият сценарий.

Той допълни, че вероятно няма да достигнем 40% положителни проби на ден, тъй като капацитетът на лабораториите в момента е по-голям, а и ваксинираните са повече.

Витанов е на мнение, че заразата и смъртните случаи зависят от ваксинацията. „Ако в България тя беше достигнала до 70% – сега смъртността щеше да е 5-6 случая, а при 20% те са 60-70", коментира математикът.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

1
 
1
 
2
преди 2 месеца
дори удря токущо наеббаните девойки и тия бебета дет още са в проекти .... мммайката си еббаало ко ти каам, яяя веднага по 16 бустъра и на кой му се умира нек се ваксинира ....
1
 
3
 
1
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Този преди месец прогнозираше 4000 случая на ден в края на месеца. Е, излъга само два пъти :)

Още от Икономика и политика
Хотелиерите у нас отчитат по-сериозен спад в приходите през октомври