IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Програма за регионални и местни продукти разработват в агроминистерството

Осем български храни, 54 вина и 12 ракии са включени в европейските схеми за защитено наименование

09:53 | 29.10.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив, Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Архив, Олег Попов, Investor Media Group

Агроминистерството разработва Програма за регионални и местни продукти, която ще подпомогне развитието на производителите и икономиката в районите. 

Целта е да се подкрепят икономическите дейности в районите, където се произвеждат уникални продукти, които са интересни както за българските, така и за чуждестранните потребители. Това коментира зам.-министърът на земеделието Георги Събев на 8-та Национална конференция „Достъп до добра храна“, съобщиха от земеделското министерство.

„По отношение на туризма в програмата е предвидена мярка за подобряване на взаимодействието между местните производители на земеделски продукти, храни и напитки с туристическия бранш“, обясни заместник-министърът.

Той припомни, че България прилага европейските схеми за качество "Защитено наименование за произход" и "Защитено географско указание". В регистъра е момента има 1564 селскостопански продукта, 1626 вина, 255 спиртни продукта и 66 храни с традиционно специфичен характер.

Досега има включени осем български храни, 54 вина и 12 ракии, като има и продукти в процедура.

Събев съобщи още, че по схемите „Училищен плод“ и „Училищно мляко” тази учебна година са включени над 430 хил. деца в 3 366 учебни заведения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:37 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още