IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Дончев: Не се интересуваме от китайски кредити и подизпълнители

Отношенията между България и Китай трябва да бъдат пазарни - китайските компании, които инвестират, да поемат част от риска, коментира вицепремиерът

10:02 | 10.07.18 г. 6
<p>
	Томислав Дончев. <em>Снимка: ГЕРБ</em></p>

Томислав Дончев. Снимка: ГЕРБ

Обикновено до този момент китайките инвестиции в проекти в Европа се свеждат или до отпускане на кредит за изграждане, или до осигуряване на подизпълнители, но България не се интересува от това, заяви в ефира на bTV вицепремиерът Томислав Дончев.

Той обясни, че не смята това за инвестиции, а стремежът е да се поставят отношенията между България и Китай на пазарна основа - ако китайски фирми искат да инвестират у нас, те да поемат и част от риска. Например при проекти от пътната инфраструктура, на базата на изчисленията на трафика, те да могат да си възстановят направените инвестиции.

Вицепремиерът е убеден, че България може да получи добри условия за кредити от европейски банки по важни проекти и затова страната ни не се интересува от китайски предложения в тази насока.

Дончев оцени форума "16+1" като начин за по-интензивен диалог и търговия между Азия и Европа. По време на тази конференция са направени и много двустранни срещи между представителите на Китай и България, допълни още вицепремиерът. Част от обсъжданите теми са инфраструктурни проекти като тунела под Шипка, както и АЕЦ "Белене".

Рано е за оценки на председателството на Европейския съвет, каза още Дончев. Той допълни, че администрацията се е справила "повече от добре", но дългосрочните ефекти, като например по преговорите за бъдещето на кохезионната политика, многогодишната финансова рамка и европейската перспектива на Западните Балкани, тепърва ще се проявяват в следващите месеци.

Томислав Дончев отхвърли коментарите за трусове в управляващата коалиция, но призна за "вибрации". Според него характеристика на това правителство е, че има противоречия, че "не всички са на един акъл" и това е по-честният коалиционен формат.

По отношение на акциза за бездимните цигари той обясни, че ако има доказателства, че те са по-безвредни от тютюневите изделия, не е редно акцизът им да е един и същ. Акциз се налага на вредни или луксозни стоки, припомни вицепремиерът и посочи, че предложението за налагането му за бездимните цигари се наложило от "грижа за бюджета", а не е лобизъм спрямо конвенционалните цигари.

Дончев посочи, че в редица европейски държави делът на бездимните цигари вече достига 30% от пазара и прогнозите са той да се повиши и до 50 на сто.

Трябва да сме готови да мислим в тази посока, а не да взимаме решение година за година, заяви още Томислав Дончев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:42 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 1
Спящият бик
преди 5 години
А документи за ЕRM-2 подадохте ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 2
khao
преди 5 години
1 миналата, 1 по миналата и 1 тая .... за сега 3 милиарда за частни жилища с обществени пари ! декември гаранция ще папнат още един !това е най некадърното правителство изкарано от Боко, даже половината министри са опасни за България
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 1
zelka007
преди 5 години
горе-долу това е :) ... прогнозната цена на тунела под шипка в най-тежкия си вариант за изпълнение включително и краденето е 520млн. лева по последни актуализирани данни уж . смятай за саниране ( лепене на стиропо и смяна на вертикални щрангове ) на блокове само миналата година счупиха 1млрд лева :))) и бюджета пак е на излишък ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 3
abdul
преди 5 години
На дончев не му трябват китайски евреи, има си европейски. Номера с кредитие и подизпълнителите минава само между наши хора. Не може всеки азиатец, който мине от тука да врътка милиони през кухи надути проекти.Което впрочем ще има последствия, защото казано по дончевски звучи грубиянско. Да му мисли дончев и лилито, която я набутаха да смуче от китайците, какво точно ще смуче предстои да разберем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 1
ert
преди 5 години
Ами като не ви интересуват, дайте вие да си свършите работата и да построите най-после този прословут тунел под Шипка и Хемус, а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 2
khao
преди 5 години
Боки и сие преди срещата : Китайците ще инвестират в Белене, Хемус, тунел, тук там ...Боко исие след срещата : Абе не ни трябват техните кредити и подизълнители, нали договорихме неколко милиона листа.... и те така им е целата работа, само приказки и крадене покрай санирането
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още