Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

За германските инвеститори корупцията е основен проблем пред бизнеса в България

Страната е в дъното на класацията на страните от ЦИЕ по качество на академичното образование

За германските инвеститори корупцията е основен проблем пред бизнеса в България

Снимка: Pixabay

Необходими са  повече усилия в борбата с корупцията и престъпността, казват 62% от фирмите, членуващи в Германо-Българската индустриално-търговска камара. 54% са недоволни от непрозрачността при обществените поръчки. Това показва ежегодната анкета на камарата за бизнес средата в България.

На въпроса „Бихте ли инвестирали отново в България“ 88% отговарят положително, както и през миналата година.

Повечето участници (51%) оценяват икономическата обстановка в България като задоволителна. 57% от анкетираните очакват състоянието на фирмите им да се подобри. 35% разчитат на ръст на износа, а 37% планират повече инвестиции през 2019 г.

Рязко спадат очакванията за българската икономика през тази година спрямо предходната. Само 25% от запитаните очакват подобрение при 44% оптимисти през 2018 г.

31% ще наемат нови служители, а 5% най-вероятно ще се разделят с част от персонала си. През 2018 г. увеличаване на броя на служителите са планирали 48%, а съкращение – 7%.

Намалява удовлетвореността от цената на работната ръка, където 39% от компaниите са доволни или много доволни. През изминалата година доволните са били 50%.

63% от фирмите са затруднени да намерят квалифицирани работници. Работодателите планират средно увеличение на заплатите с 8,6%, като в различните сфери увеличението варира от 2 до 30%. Най-голямо покачване се очаква при услугите.

39% от работодателите не са доволни от цената на електроенергията в България. 47% оценяват нивото като средно.

Безспорна е удовлетвореността на компаниите от членството на България в Европейския съюз – 89%. Расте положителната нагласа към въвеждането на еврото. Над половината запитани - 53%, искат приемане на единната валута, 31% са на против. Според половината Brexit няма да повлияе директно върху фирмите им.

По инфраструктура България се нарежда на 9-то място сред 15-те държави от Централна и Източна Европа.

За поредна година расте доверието в публичната администрация, където доволни са 23%. По отношение на политическата и социална стабилност и предвидимостта на икономическата политика нивото на удовлетвореност е над средното за Централна и Източна Европа – 31%.

България заема челните места в класацията сред останалите 15 страни в ЦИЕ, провели паралелно анкетата, по данъчна тежест и цена на работната ръка.

Страната  е в дъното на класацията по качество на академичното образование. Реформи са необходими и при професионалното образование. Изход компаниите виждат в дуалното обучение и обучението на специалисти.

Германия е най-важният чуждестранен пазар за българска продукция, казват от Камарата. През 2018 г. износът на България към Германия достига 4,29 млрд. евро с ръст от 12,3% спрямо 2017 г. Германският внос в България през 2018 г. се равнява на 3,87 млрд. евро. или с 7,8% повече от предходната година.

Според германското министерство на икономиката търговският обмен между България и Германия за 2018 г. достига нов рекорд: близо 8,26 млрд. евро. Българският износ към Германия изпреварва вноса, което означава, че след 2013 г. и 2017 г. България за трети път от началото на прехода има положителен търговски баланс с Германия.

Данните на БНБ за 2018 г. показват ръст на германските преки инвестиции в България: 184,7 млн. евро (втора позиция след Нидерландия). За сравнение нивото през 2017 г. беше 130,7 млн. евро.

Актуалните данни за търговията и инвестициите потвърждават положителните нагласи на предприемачите спрямо България като бизнес дестинация. Когато се стигне до конкретни фактори на бизнес средата обаче, бизнесът очаква решителни действия – за качествено образование, за осигуряване прозрачност при обществените поръчки и справяне с корупцията.

През 2019 г. 85 фирми членове на ГБИТК се включиха в допитването, което се проведе от 1 февруари до 1 март 2019 г. едновременно в 15 страни от Централна и Източна Европа. 74% от взелите участие фирми са малки и средни предприятия с по-малко от 250 служители. 26% са големите компании.

Членовете на ГБИТК в голямата си част са български предприятия, поддържащи търговско-икономически отношения с Германия и германски инвеститори в България.

По статията работи: Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

5
 
8
 
3
serafima до: evtimvz
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Ха познай от първия път защо Цацаров не повдига обвинения срещу германците???? Ще ти дам жокер от името на Пунта Мара, ....казано на преводачески език.: "Ние с Меркел се виждаме често и тя мене много ме уважава. И това са лъжи, че България прелива от корупция. Това го казват враговете ми, но АЗ и ГЕРБ отново ще бъдем избрани." Това си заслужава този народ.
5
 
8
 
2
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Това германските инвеститори са големи лъжци. Защо не прочетат последните излияния на Апелативния специализиран съд? Само заблуждават българската общественост. Те румънците иска да разследват Тимерманс. Цацаров, какво чакащ, а не повдигнеш обвинение за накърняване на имиджа на България?
2
 
13
 
1
преди 1 месец
...и кой се храни чрез корупция? ...кой разчита на сигурната държавна заплата и ако е "умен" да изкара нещо допълнително? ...мамини синчета /дъщери/ в изобилие. С лопата да ги ринеш и зариваш. Тава второ трябва да го свършим, защо око не го направим .....е ясно е, ...роботите няма да ни заместят скоро!

Още от Икономика и политика
Военният министър за преговорите за нов изтребител: Дяволът е в нюансите