IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Криптовалутите може би са новия начин руските милиардери да избягат от санкциите

Това може да улесни някои операции - поне на теория, но не липсват начини за проследяване на средствата

18:03 | 26.02.22 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;David Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Криптовалутите може да се окажат полезни за Русия и руските милиардери в опита им да омекотят удара от западните санкции.

В четвъртък американският президент Джо Байдън обяви нови санкции в отговор на руската инвазия в Украйна. Те са насочени към ограничаване на бизнеса в долари и други водещи валути, както и срещу пет руски банки с активи за общо 1 трлн. долара. Голяма част от руския елит и техните семейства също ще бъдат засегнати. И това е само допълнение към ограниченията, които бяха въведени по-рано през седмицата.

Тези санкции обаче може да имат по-малка тежест в страна, която е напът да легализира криптовалутите и където дигиталните активи вече са широко използвани. Обикновено страните използват физически средства за заобикаляне на санкции – както Венецуела и Северна Корея използват смяна на кораби за транспорт на горива, но дигиталните активи като криптовалутите и децентрализираните борси могат да се окажат най-ефективният начин за заобикаляне на наказанията.

„Нито диктаторите, нито активистите за човешки права ще се сблъскат с цензура в биткойн мрежата“, посочва Матю Сигел от инвестиционния мениджър VanEck.

Санкциите, наложени на компании и физически лица, могат по същество да ги изключат от достъп до Запада. Милиардерите, някои от които вече са конкретен обект на ограничения, могат да заобиколят санкциите с криптовалути. Те биха могли да им помогнат да си плащат за стоки и услуги, както и да инвестират в активи извън Русия, като през това време заобикалят банки и други финансови институции, които спазват санкциите и биха могли да проследят финансите.

„Ако двама души или организации искат да правят бизнес заедно и не могат да го направят през банки, могат да го направят с биткойн“, казва Мати Грийнспан, основател и главен изпълнителен директор на консултантската фирма Quantum Economics. „Ако някой богат човек е притеснен, че сметката му може да бъде замразена заради санкции, той може просто да държи състоянието си в биткойни, за да бъде защитен от подобни действия“, допълни той.

За разлика от фиатните пари, които се движат през институции, които могат да ги проследят, замразят или блокират, криптовалутите могат да бъдат изпратени директно от един човек на друг без значение от правителствените санкции или други ограничения.

Притежателите на криптовалута също така могат да създават мрежа от портфейли с различни адреси на различни борси, което ще направи изключително трудно проследяването на каквато и да е било активност и още по-трудно – обвързването на трансакции с отделни лица. В допълнение те биха могли да си изберат и криптоборса, която не се намира в юрисдикция, прилагаща санкциите.

Но не всички активи, държани в криптовалути, могат лесно да се обърнат във фиатни пари, посочват експерти. Това прави парите, сменящи собственика си, по-трудно разполагаеми. Също така, за да се заобиколят банките или централизираните борси в опит да се избегнат ограничения, санкционираните страни ще трябва да убедят партньорите си да приемат дигитални плащания, което също би могло да бъде трудно.

Богатите руснаци, атакувани от санкциите, са „хора, които лично са спечелили от политиките на Кремъл и трябва да споделят болката“, каза Байдън в четвъртък.

Никой от милиардерите, санкционирани преди новите мерки, обявени в четвъртък, не е заявил дали притежава криптовалута.

И все пак трябва да се отбележи, че има начини правителствата да наложат някои регулации на криптовалутните притежания, които съществуват на централизирани борси, отбелязва Дейвид Тавил, президент на криптокомпанията ProChain Capital. Той посочи скорошната акция на канадското правителство срещу криптосметки на собственици на камиони, които получават средства през тях, за да финансират блокадите си срещу ваксините и политиката на страната срещу коронавируса.

Схващането, че прането на пари е по-лесно с криптовалути, е неправилно, посочва Брет Харисън, президент на криптоборсата FTX US. Той обяснява, че отделните борси имат достъп до определени технологии, които позволяват проследяването и проверката на портфейли, които идват от санкционирани страни. Също така би било трудно за отделни лица да обръщат криптовалути във фиатни пари чрез централизирани борси, без да бъдат хванати, което пък прави по-трудно и тяхното харчене.

„Веднага щом се преместят някъде, всички могат да ги видят, защото са на публичен блокчейн, но дори и да могат да ги преместят, няма борса, която да ги остави да ги обърнат във валута и в момента, щом го направят, ще бъдат хванати“, посочва Харисън.

По думите му неговата борса FTX редовно получава искания от сили за сигурност в различни държави и щати за конфискуване на средства. Степента на видимост и възможност за проследяване на криптовалутите се описва добре от скорошните арести на двама души, свързани с хака на борсата Bitfinex от 2016 г. Американските власти са успели да проследят активността на определени портфейли и в резултат да замразят сметките веднага щом средствата в тях са били обърнати във фиатни пари.

Законовият статут на криптовалутите в Русия е несигурен. Правителството настоява те да не бъдат забранени, за да привличат чрез тях чуждестранни инвестиции и да се регулира местният пазар. Централната банка обаче смята, че те наподобяват пирамида и трябва да са забранени. Миналия месец Путин нареди да бъде намерен компромис, но засега остава неясно как ще се регулира криптосекторът.

В момента милиони руснаци са част от този дигитален свят – те притежават криптовалути на стойност над 2 трлн. рубли (22,9 млрд. долара), показват актуални държавни данни.

Над 17 млн. руснаци или около 12% от цялото население на страната, притежават криптовалути, става ясно от данни на базираната в Сингапур платформа TripleA. И с подготвянето на нови санкции в интерес на Русия би било да разреши на най-богатите да работят с криптовалути независимо от законовия им статут.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
юрист
преди 2 години
Да, де- ама в даркнета, а там съществува набирателна сметка за гла999вата на руския хитлер в кремъл;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
0pk
преди 2 години
Ама то наистина ли можело да се обират тези така сигурни биткоини? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
redcretin
преди 2 години
Ц, просто ще им ги приберем :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 7
0pk
преди 2 години
Ауу и сега ще има ли санкции срещу битиякон?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 5
Gocho
преди 2 години
Ако двама души или организации искат да правят бизнес заедно и не могат да го направят през банки, могат да го направят с биткойн, Реално,ако двама души искат да правят бизнес ,винаги намират начин
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 5
redcretin
преди 2 години
Охаааа, ще падне скубане на рашки гъски - без последствия :) Елате пиленца при батко :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още