IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Капитализацията на биткойна падна под 100 млрд. долара за първи път от над година

Рипъл и етер се надпреварват кой да заеме второто място по пазарна капитализация

12:49 | 15.11.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

На фона на разпродажбите на криптовалути, започнали в сряда, пазарната капитализация на биткойна спадна под границата от 100 млрд. долара в четвъртък – ниво, което беше виждано за последен път през октомври 2017 г., съобщава CNBC.

По данни на Coinmarketcap пазарната капитализация на биткойна е стигнала 98,19 млрд. долара, след като разпродажбите от вчера се преносаха и в азиатската сесия. 

Основателят и главен изпълнителен директор на BKCM Браян Кели заяви в сряда, че резкият спад е свързан с Bitcoin Cash, който през август 2017 г. се отдели от биткойна с цел да могат да се обработват повече трансакции.

През тази седмица пък се случи разделянето на Bitcoin Cash на две. Процесът се нарича „hard fork“ и представлява основно отклонение в протокола на блокчейн мрежата. Като резултат се създава нова блокверига, а оттам и нова криптовалута.

„Hard fork е вид софтуерен ъпгрейд, като когато се прави подобно нещо, обикновено всички са съгласни, но в конкретния случай не всички са съгласни“, коментрира Браян Кели.

В четвъртък биткойнът се търгуваше за около 5564,70 долара по данни на Coindesk. През по-голямата част от последните месеци той се задържаше около ниво от 6400 долара в ярък контраст с колебливостта, която преживя през останата част от годината.

Битката за второто място

Междувременно рипъл и етер се надпреварват кой да заеме второто място по пазарна капитализация.

Вероятно това е вторият път, когато двете криптовалути се търгуват на близки нива, въпреки че е трудно с точност да се изчислят пазарните капитализации на повечето цифрови монети в исторически план.

Пазарната капитализация на рипъл възлиза на 18,72 млрд. долара, а на етер – 18,56 млрд. долара по данни на Coinmarketcap. Според данните на Coindesk рипъл има по-малка пазарна капитализация – 18,44 млрд. долара при 18,26 млрд. долара на етер.

Общата пазарна капитализация на криптовалутите се понижи с 15 млрд. долара за 24 часа в сряда, като днес тя достига 186,27 млрд. долара. Това е спад от над 76% спрямо най-високите стойности, достигнати в началото на 2018 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:24 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още