IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатските регулатори искат да играят по-силна роля на криптопазара

Няколко водещи агенции се срещат на съвместни заседания, за да предложат и обмислят повече идеи за регулациите

16:50 | 31.05.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Курсът на тетер в сайта&nbsp;Kraken. <em>Снимка: Tiffany Hagler-Geard/Bloomberg</em></p>

Курсът на тетер в сайта Kraken. Снимка: Tiffany Hagler-Geard/Bloomberg

В САЩ има все повече доказателства за предстоящо по-строго регулиране на криптовалутите в близко бъдеще. „Надявам се, че органите ще създадат съвместно "регулаторна рамка", казва Майкъл Хсу, новият ръководител на банковия надзор OCC, пред Financial Times.

Координирането на дейностите и подходите е жизненоважно, каза Хсу. Готовността за това според него вече е налице. Съвсем наскоро по темата имаше среща между OCC, Федералния резерв на САЩ и фонда за гарантиране на влоговете. „Нямаме за цел да правим политики“, подчерта Хсу. По-скоро искал да се изработят конкретни предложения за по-нататъшно развитие на криптосектора.

Въпросът дали криптовалутите да попадат под регулации бе разгледан за първи път от Американската комисия по ценни книжа и борсови операции (SEC) в документ през 2017 г. Тогава тя обаче реши, че инвеститорите или компаниите, които предлагат и продават ценни книжа в САЩ, трябва да спазват федералните закони за ценните книжа, включително изискването да се регистрират в комисията, независимо дали издаващият субект е традиционна компания или децентрализирана автономна организация. Също така и без значение е дали тези ценни книжа са закупени с използване на долари или виртуални валути и дали са разпределени в заверен формуляр или чрез технология на разпределена книга.

Хсу заема  от няколко седмици позицията на ръководител на банковия надзор OCC (Office of the Comptroller of the Currency). Преди това е работил на ръководна длъжност във Фед. Министърът на финансите Джанет Йелън наскоро заяви, че е един от „най-талантливите и принципни регулатори", с когото е работила някога.

Изявленията на Хсу не оказаха влияние върху курсовете на най-важните криптовалути. Пазарната капитализация остава почти непроменена в понеделник с ниво от 1,5 трилиона долара, показват данни на анализаторската компания Coinmarketcap. Биткойнът се търгува на цена малко под 35 хил. долара, а етерът - на малко под 2400 долара.

Призивите за повече регулация на виртуалните валути се засилиха напоследък, след като само за няколко седмици биткойнът загуби 20 хил. долара от стойността си, или над 40%. Движенията на пазарите се характеризират с високата си волатилност.

Проблемът е, че криптовалутите имат различни функции. Някои са токени и се използват за доказателство за собственост, други пък служат предимно за инвестиционен актив, трети се използват за разплащане. Понякога криптовалутите променят функциите си дори в процеса на развититето си. Биткойнът например възниква като средство за разплащане, но се превърна в инвестиционен актив, който присъства в най-различни инвеститорски портфейли.

Ето защо европейските регулатори определят правното третиране на криптовалутите, като ги включват в три общи категории - плащания, инвестиции и полезност - които са свързани с различните им специфични функции.

Някои проекти за регулации в САЩ натежаваха на цените в миналото. Американското правителство наскоро обяви, че ще даде на IRS повече правомощия за трансакциите в криптовалути. Например, компаниите и криптоборсите трябва да подадат автоматично съобщение, когато клиент получи трансакции от 10 хил. или повече долара.

Американският борсов орган SEC пък се стреми към по-голямо влияние в дебата за по-строгото регулиране. Новият ръководител на SEC Гари Генслер призова преди седмица за по-добра защита за инвеститорите, като за криптопазара се прилагат същите правила, както и за фондовия пазар например. Генслер също бе агитирал за повече сътрудничество между органите.

Преди това Генслер е преподавал криптовалути в елитния Масачузетския технологичен институт. Поради това експертите в индустрията предполагат, че той ще се стреми към разумно и прогресивно регулиране, което не разчита на изрични забрани, както е в други страни по света. В миналото експертите подчертаваха, че подобен подход - въпреки цялата несигурност - вероятно ще подкрепи, а няма да тежи върху курсовете в дългосрочен план. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:10 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още