IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гарантираният доход във Финландия: Добър за духа, без значение за заетостта

Базовият доход е позволил на участниците в пилотен проект да бъдат заети средно с шест дни повече за период от една година

20:25 | 08.05.20 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: GettyImages.com</em></p>

Снимка: GettyImages.com

Експерименталното изплащане на гарантиран базов доход на безработните се е оказало добро за духа им, но не е изиграло съществена роля за връщането им на работа, сочат заключенията от изследване във Финландия, цитирано от AFP.

Около 2 хил. безработни финландци, подбрани на случаен принцип, са получили между януари 2017 г. и декември 2018 г. гарантиран месечен доход от 560 евро без предварителни условия и освободени от данъци в замяна на обезщетението им при безработица.
Целта на пилотния проект е била да установи дали гарантираният базов доход е по-добър за насърчаване на безработните към намиране на работа от традиционните плащания при безработица, които може да бъдат прекратени или намалени, когато ползвателят им отново започне да печели пари.

Според изследването на финландската Агенция за социално осигуряване (Kela) базовият доход е позволил на участниците да бъдат заети със средно шест дни повече за период от една година.

Слабият ефект върху заетостта показва, че за някои ползватели „проблемите, свързани с търсенето на работа, не се дължат на бюрокрацията или на финансовите стимули“, коментира Кари Хамалайнен от Финландския институт за икономически изследвания, цитиран в комюникето.

Универсалният базов доход беше смятан за решение на икономическите последици от коронавирусната пандемия, която постави в опасност десетки милиони работни места в света.

Въпреки че изследването няма очаквания ефект върху пазара на труда в страната, участниците са били „по-доволни от живота си и са изпитали по-малко стрес, депресия, тъга и самота“, констатират учените.

Ползвателите на универсалния базов доход са придобили и по-голяма увереност в сънародниците си и в институциите.
Сходни експерименти са били проведени в Кения, Канада, Индия и в някои области на САЩ.

Пилотният проект не беше лишен от критики. Преди коронавирусната криза финландските профсъюзи искаха от работодателите по-скоро да плащат прилични заплати, които не трябва да бъдат допълвани със социални плащания.

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) предупреди в миналото, че програма за универсален базов доход във Финландия не би била икономически жизнена и може да влоши положението на ползвателите й.

Швейцарците отхвърлиха масово през юни 2019 г. създаването на базов доход за всички – работещи и неработещи. Проектът предизвика ожесточени дебати в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
ПИЧ
преди 3 години
Минималният базов Доход е едно много хубаво решение, коментирали сме го и когато във Финландия започнаха този експеримент. Оттам нагоре работи, инвестирай, изкарвай колкото можеш. Но ако изпаднеш минималните нужди да бъдат покрити - да хапнеш, да пиййнеш, да си на топло, да си платиш тока. Без коли, хотели и почивки на карибите или на Созопол.Другият момент е , че Минималния базов доход ще замени днешната социална система, т.е. необходимо е цялосна реорганизация на законодателството в тази област - помощи при безработица, социални помощи, помощи за инвалидност, за деца, за отопление и каквито там има безброй - това ще трябва да отпадне. По спомен мисля това са около 12-13 млрд лв , управлявани от Социалното министерство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
Бидонойл
преди 3 години
И на мен да ми дават пари за нищо, и аз ще съм много по-доволен от живота. А шест дни повече работа на година? Голя-я-ямо постижение! Особено в период, когато икономиката беше във възход и навсякъде безработицата падаше.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още