Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Начало

ООН: Половин милиард деца ще останат без достъп до образование заради блокадата

Липсата на интернет и намалил достъпа до обучение, показва доклад на световната организация

ООН: Половин милиард деца ще останат без достъп до образование заради блокадата

Снимка: EPA/БГНЕС

Над половин милиард деца са загубили достъпа си до образование в резултат на блокадите заради коронавируса, сочат данни на ООН. Основната причина за това е липсата на достъп до интернет, който не им е позволил да посещават училище от разстояние, пише Financial Times.

Около 512 млн. деца на възраст под 18 години в света нямат достъп до образование, докато училищата са затворени, сочат данните на световната организация.

Децата в начално училище са особено тежко засегнати от намаления достъп до образование, показва изследването. Те са съставлявали близо 70 на сто от общия брой на децата, които пропускат обучение. Близо 60% от всички деца на възраст за начално училище са загубили достъп до образование, показват данните на ООН.

Очаква се през тази година със смекчаването на блокадите процентът на децата на възраст за начално училище, които на практика остават без обучение, да намалее до 19,9%, но това все пак е над два пъти повече спрямо равнището от 8,2% през 2019 г. и връща данните на нивата им от 80-те години на миналия век.

ООН нарича нарушаването на образованието „безпрецедентно“ и предупреждава, че това е „ужасно развитие за децата в училищна възраст с дългосрочни последици за потенциала им“.

Заради различията в достъпа до онлайн обучение равнището на децата на възраст за начално училище, които нямат достъп до образование, варира от 86% в страни с ниско ниво на развитие по скалата на ООН, главно в Субсахарска Африка, до 20% в страни с много високо развитие като тези в Европа, Австралия и САЩ.

Това е засилило съществуващите отпреди това неравенства, предупреждава ООН. Други 268 млн. деца под 17 години в света не са получавали образование още преди въвеждането на блокадите.

“Сега липсата на внимание към тези (дигитални) неравенства се превръща в сериозен проблем“, казва Педро Консейкао, водещ автор на доклада на Програмата на ООН за развитие.

Той казва, че неравенството се е превърнало в особено значим проблем за новите необходимости на 21 век като достъп до интернет, който помага на хората да се възползват от образованието от разстояние, телемедицината и работата от вкъщи.

Още по темата
През 2018 г. цената за намаляването на пропастта в интернет достъпа в страните с ниски и средни доходи е била 100 млрд. долара, сочи докладът на ООН. За сметка на това МВФ счита, че страните в света до момента са вложили 9 трлн. долара за противодействие на икономическите последици от пандемията.

Спадът на посещаемостта в училище е един от най-важните фактори, които карат ООН да прогнозира, че човешкото развитие ще се обърне тази година за първи път в историята.

Мярката на ООН за човешкото развитие, която взема предвид промените на доходите, здравето и образованието, беше въведена като алтернативен на икономическия растеж показател за развитието. Тя расте непрекъснато от началото на воденето на статистика през 1990 г., включително и след финансовата криза. Но ООН прогнозира, че тази година ще намалее до такава степен, че ще изтрие целия напредък в човешкото развитие през последните шест години.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Начало
Илияна Йотова призова за оставката на Деница Сачева