IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Доверие ОХ“ АД още не е влязло в ръководството на молдовската банка

Дружеството отчита консолидирана загуба от 1,37 млн. лв. за второто тримечие

09:05 | 13.08.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Moldindconbank</p>

Снимка: Moldindconbank

„Доверие – обединен холдинг“ АД все още не е влязло в ръководството на молдовската банка Молдиндконбанк, поради сложните процедури с банките под надзор в Молдова, въпреки че притежава 77,62% от нея.

„Холдингът притежава 77,62 % от акциите в Молдиндконбанк чрез дъщерното си дружество „Доверие инвест“ ЕАД. По този критерий холдингът осъществява юридически контрол върху банката. С тези акции холдингът упражни правото си на глас в последното общо събрание на Молдиндконбанк. Също така той активно участва в предлагането на членове на надзорния съвет на банката“, се казва в междинния доклад за дейността. Но банката не е консолидирана в отчета на холдинга, поради посочените по-долу причини.

„Към настоящия момент банката се намира под особен режим на ранна интервенция от страна на Националната банка на Молдова. Този режим се характеризира с постоянен надзор над решенията на органите на Молдиндконбанк и управление от назначени от НБМ надзорен и управителен съвети. Холдингът е започнал да упражнява правомощията си относно назначаване на нови органи на банката, но към настоящия момент сложната процедура по назначаване на органи не е приключила. По критерия за упражняване на правомощията на инвеститора в предприятието, все още контрол няма. Холдингът не разполага с права, които да му позволяват да ръководи определени дейности в предприятието“, се казва в доклада за дейността.

Към момента „Доверие – обединен холдинг“ АД не е получило възвръщаемост на инвестицията си. Холдингът няма правомощия да ръководи дейностите в банката, които да въздействат върху възвръщаемостта. По този критерий Доверие също все още не упражнява ефективен контрол върху Молдиндконбанк. Ръководството на холдинга е в напреднала фаза на осъществяване на ефективен контрол върху Молдиндконбанк, но сложността на законодателните процедури и специфичната обстановка на конкретния пазар изискват внимателен и последователен подход при осъществяване на активностите на холдинга. Предивид на тези обстоятелства и съгласно приложимите в България Международни стандарти за финансови отчети контролът ще бъде факт на по-късен етап, спрямо момента на представяне на годишната прогноза в годишен консолидиран финансов доклад за дейността  2018 г. Същата ще бъде актуализирана след като се състоят описаните процедури и решения.

Още в средата на март 2019 г. „Доверие Инвест“ ЕАД придоби първоначално 64% от капитала на банката. На 28 юни 2019 г. пък акционерите на банката решиха да не бъде разпределян дивидент.

„Доверие обединен холдинг“ АД отчита консолидирана печалба от 5,44 млн. лв. за полугодието на 2019 г., спрямо загуба преди данъци от 2,2 млн. лв. за същия период на миналата година, показва отчетът на дружеството, публикуван чрез БФБ-София АД.

Подобрението обаче идва от преоценки или сделки в размер на 11 млн. лв. От тях 6,72 млн. лв. са от покупка на 1800 акции от капитала на „Доверие Капитал“ АД представляващи 22,5% от капитала. Също така продажбата на 4260 акции от капитала на „Доверие Брико“ АД, представляващи 5,53% от капитала, е довела до печалба от 3,35 млн. лв.

Само за второто тримесечие на 2019 г. е отчетена консолидирана загуба от 1,37 млн. лв., тъй като посочените по-горе трансакции с „Доверие Капитал“ АД и „Доверие Брико“ АД са от първото тримесечие или от 28 февруари 2019 г.

Акциите на „Доверие – обединен холдинг“ АД поскъпват със 78% за последните 12 месеца до 3,2 лв. за акция и 60 млн. лв. пазарна капитализация. Цената на акциите се повиши именно поради покупката на молдовската банка и очакванията за големи печалби и дивиденти от нея. Най-големият акционер в холдинга е „Софарма“ АД с дял от малко под 1/3.

Материалът е с информационен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът притежава 1 акция в капитала на "Доверие обединен холдинг" АД.

Свързани компании:

Софарма АД(SFA)

Доверие Обединен Холдинг АД(DUH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:07 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още