Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Огнян Николов: Малки промени в ЗППЦК може да направят БФБ магнит за свеж капитал

Положението е тежко, но не безнадеждно, смята инвеститорът от Виена

Огнян Николов: Малки промени в ЗППЦК може да направят БФБ магнит за свеж капитал

Огнян Николов във Виетнам в тунелите Ку Чи, които са построени от партизаните по време на войната в страната. Снимка: Личен архив

В интервю от февруари 2018 г. Огнян Николов предвиди, че предстои спад на фондовите пазари. Прогнозата му се сбъдна, а това стана причина да го потърсим за ново интервю.

Огнян Николов пише във форума на Investor.bg с псевдоним Toranaga. Роден е през май 1971 г. Ранното си детство прекарва в Африка - в Тунис и Мароко. Завършва гимназия в България и висше образование в Икономическия университет във Виена, специалности инвестиционно банкиране, транспорт и логистика. Владее френски, немски и английски. Живее във Виена от над 20 години, като развива различни частни бизнеси.

Г-н Николов, какво мислите за индустрията на ETF-ите?

Как ETF и big data променя поведението и оценката на акциите – ликвидността на ETF  позициите ги прави по-интересни за големите играчи, с което се намалява атрактивноста на останалите позиции. Това води до самозахранващи и самозасилващи се процеси, които подкопават интереса към не-ETF позициите. Това поведение продължава до тогава, когато подценените не-ETF-и е толкова фрапантно, че се намират купувачи. Но като цяло намалява тяхната атрактивност и разбива основите на пазарите.

Професорите Франческо Францони, Рабих Мусави и Итсах Бен-Давид в своето есе „Do ETF increase volatility“ стигат до заключението, че ETF повишават нефундаменталната волатилност – факт, който също забелязах, но те го обосновават. Тази пазарна динамика, както и развитието на „програмираното инвестиране“, подвежда за по- интензивно използването на big data – тяхното компилиране и изводи водят до определени заключения, които дават импулс на пазарите.

Те раждат стохастично моментни трендове. Определено (случайно) събитие инициира средносрочен тренд. Това според мен важи с пълна сила за Emerging Markets и Виетнам.

Обръщането на тренда във Виетнам го направи от best performing  в worst performing market за първите 5 месеца от годината, което няма нищо пряко с развитието на икономиката, която расте със 7% годишно. Според мен през следващите година - две Emerging Markets ще се представят негативно, защото ФЕД повишава лихвите и това действа като прахосмукачка за финансовите потоци. Аз си спомням 1997 г. и 2006 г., а съм чел какво става с Мексико и Аржентина през 80-те, когато ФЕД покачва лихвите. Голямото печатане и раздаване на кредити глобално променя класическите консумативни и производствени цикли, което води до по-голяма несигурност и волатилност. При такава констелация умните пари бягат към долара, освен в Русия и Китай сега заради геополитически причини. Като прибавим към картината и реално нулевите лихви в Япония и лихвата на ЕЦБ под нивото на инфлацията, то доларът изглежда доста привлекателен в момента. Тук отново се открива възможност за short – long стратегия – дълъг в долар и къс в Emerging Markets.

Как се развива портфейлът Ви с акции във Виетнам?

Във Виетнам моето портфолио се разви много лошо, защото заложих на няколко рибни фирми и тяхното тегло в портфолиото ми е с голяма тежест, а нито една от тях не е превъзмогнала проблемите си. Иначе останалите позиции са ОК.

Тук искам отново да подчертая моя оптимизъм в дългосрочен план. Растеж на икономиката идва от увеличаващият се брой жители и повишение на производителността. И двата вектора сочат нагоре.

Производителността е все още ниска, но постоянно се подобрява. Населението расте. Фундаментално Виетнам е в изключително благоприятна икономическа позиция. Тук искам да разкажа за едно мое наблюдение – искам да ме разберете правилно. Миналата година бяхме в Кат Ба и моята съпруга си купи водонепропусклив несесер, с който може да правим снимки под вода с телефон. Купихме най-скъпия модел и платихме малко над 1 долар - имаше голям избор от водонепропускливи несесери. Действа безотказно досега. Това лято отидохме до Берлин в Tropical Island - покрит воден парк. Там се продаваха същите несесери. Имаше само един модел, който струваше 6,95 евро и това беше най-евтиният модел в Кат Ба, където обаче се продаваше за около 20 цента. Спомням си това много добре, защото никой не купуваше евтиния несесер. Това, което искам да кажа, е, че реалният стандарт на живот във Виетнам е доста висок, ако се погледне реалната покупателна способност, която там непрекъснато расте, докато в Европа моето наблюдение показва спад. Не е толкова от значение колко получаваш в номинална стойност, а колко и какво можеш да си купиш реално.

От този пример мога да кажа, че изборът, който имат в Югоизточна Азия, е много по-богат от този в Европа. Данните от статистиката, които показват колко по-богата е Европа от Виетнам, са само номинално интерпретируеми, което е много повърхностно и както в случая с несесера – безсмислено.

Интерпретирано към борсата – през 2007 година имаше около 100-на компании и оборотът на ден бе средно около 5 млн. долара – по памет. В момента има около 1000 компании и оборотът е средно 200 млн. на ден. През януари, февруари когато бе върхът, оборотът бе 400 млн. долара.

Не е нужно да си икономист, за да видиш, че през следващите 10 -20 години на виетнамската борса ще се изкарат по-добри печалби, отколкото в САЩ или Европа.

Грешките, които Виетнам повтаря спрямо развитите икономики, са, че не съумява да държи уравновесен държавен бюджет. Тези държавни дългове би трябвало да качат лихвите, но предвид изцяло зависимата система на националните банки глобално това не се случва.

Ако лихвеният процент на Националната банка на Япония се качи на 1 %, то 100% от държавните приходи трябва да отидат за погасяване само на лихвите. Ясно е как трябва да се реши този проблем и затова се отлага.

Това прави и Марио Драги, който никъде не обосновава защо точно 2% трябва да е инфлацията, която той цели. Той очевидно се прави, че не разбира как функционира икономиката и експроприира спестяващите в банките. Това е и една от причините българинът, въпреки пестеливата му природа, да е беден – спестява в банка. С аргумент, че падащите цени карат консуматора да изчака с покупката, сам показва, че графиката за зависимостта на търсене на една стока и нейната цена (реално първият урок в икономиката), не му е ясна. А ако реално иска да изпълни тази си цел, нека само погледне числата и ще забележи, че вече се е престарал (инфлацията в ЕС е над 2% за първото полугодие – данните са от ЕВРОСТАТ) и трябва изцяло да спре да купува ДЦК, които в устава на ЕЦБ са забранени. Тази картинка вероятно тепърва предстои и във Виетнам, ако продължава с негативния държавен бюджет. Повтарям – предстои. Да трупаш дълг в момента е на мода ...

Още по темата: Новини и анализи

Последни новини

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (13)

   1| 2    
0
 
24
 
13
преди 2 години
Няма профилна снимка
Поздравления за статията! Да, наистина е време да се събудим и започнем да пускаме сигнали за всички нередности, с които ежедневно се сблъскваме. Синдиците са един осарник, който отдавна трябваше да бъде погнат. Пожелавам успех в намирането на адвокат!
1
 
5
 
12
petyob до: petyob
преди 2 години
като не върви играта години наред - сменяме треньора/ръководството на БФБ! Няма к'во още да дъвчеме законите .. колко още? 100 години?
2
 
4
 
11
преди 2 години
при една прохождаща борса от 20ина години дали трябва да разчитаме на закони и както и промени на законите предложени от Иван Такев, Карина, ...Toranaga :) и т.н . Хората си имат добре работещи борси и закони от стотици години - защо просто не ги препишеме едно към едно?!
0
 
16
 
10
преди 2 години
Няма профилна снимка
Специални поздравления за действията ти със сигналите към институциите!
2
 
2
 
9
petyob до: petyob
преди 2 години
на https://www.numbeo.com/cost-of-living/compare_countries_result.jsp?country1=Germany&country2=Vietnam . В интерес на истината вярвам повече на този сайт ;)

Още от Новини и анализи
"Денят за акции" приключи с пет пъти повече сделки