IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От 3 губещи капиталови пазара в ЦИЕ от началото на 2019 г. единият е българският

В топ 3 на най-печелившите водещи индекси в Централна и Източна Европа за периода януари-февруари влизат тези от Босна и Херцеговина, Гърция и Турция

15:42 | 01.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

 

Водещият бенчмарк на Българска фондова борса SOFIX се оказа един от трите губещи пазара в региона на Централна и Източна Европа от началото на 2019 г., става ясно от изчисления на  investor.bg.

Основният индекс на БФБ започва годината на червено, като за първите два месеца е изтрил 1,53% от стойността си, което го подрежда на предпоследно място по представяне в региона. По-големи загуби е реализирал само сръбският измерител BELEX, който от началото на годината се понижавa с 4,49%.

В Сърбия от края на миналата година се провеждат антипрезидентски протести, като исканията са Александър Вучич да отхлаби хватката си върху медиите и да се организират нови честни избори.

Другият губещ пазар за последните два месеца се оказва украйнският, където показателят PFTSE е надолу с иначе скромните 0,17%. Освен това през февруари индексът е показал тренд на възстановяване, повишавайки се с близо 1%.

В топ 3 на най-печелившите водещи индекси в Централна и Източна Европа за периода януари-февруари влизат тези от Босна и Херцеговина, Гърция и Турция със съответно 15,62%, 15,36% и 14,53%.

В началото на февруари Европейската комисия (ЕК) прогнозира, че гръцката икономика ще продължи да расте, като БВП на страната ще се увеличи с 2,2% през 2019 г. и с 2,3% през 2020 г. Прогнозите на ЕК за 2019 и 2020 г. са леко завишени спрямо публикуваните през есента на 2018 г. Комисията обаче подчертава, че икономическото възстановяване на страната силно зависи от продължаването на реформите.

Индексът на икономическото доверие в Турция пък се подобри през февруари, като оптимизмът се повишава в сектора на услугите и промишлеността. 

Настроенията се подобряват в сектора на услугите – до 79,5 пункта през февруари спрямо 78,3 пункта през януари, и  в промишлеността – до 96,9 пункта при 95,4 пункта месец по-рано.

Представители на централната банка смятат, че тенденцията на ребалансиране в икономиката е станала по-забележима, външното търсене е запазило силата си, докато забавянето на икономическата активност продължава отчасти заради затегнатата парична политика.

Според доклад на Moody’s Investors Service от ноември турската икономика вероятно ще се свие с 2% през тази година, след като отбеляза ръст от 1,5% през 2018 г. Международният валутен фонд от своя страна заяви, че очаква в Турция „голямо прогнозирано свиване през 2019 г. и бавно възстановяване през 2020 г.“.

Таблица: investor.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още