IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тихомир Каунджиев: Дивидентите могат да променят сентимента на инвеститорите на БФБ

Според портфейлния мениджър в Карол Капитал Мениджмънт най-силен импулс на повишение на цените на акциите има при компаниите от финансовия сектор

17:02 | 29.03.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

 

След раздвижването на борсата покрай преструктурирането на SOFX сме свидетели на нов спад в борсовите цени и в активността на търговията. Според мен тази ситуация на липса на инвеститорски интерес е следствие на геополитическа ситуация в региона и липсата на значими икономически събития, свързани с местната икономика, които да събудят интереса за нови инвестиции.

За съжаление, редица събития в региона са свързани с икономическата и политическа нестабилност в Турция, а Румъния и Гърция също продължават да оказват негативно влияние върху сантимента на инвеститорите с интерес в региона. От друга страна, повечето борсови компании от БФБ показват относително добри финансови резултати, при които обаче липсват силно позитивни изненади.

В края на януари българският капиталов пазар отбеляза средносрочно дъно, показателно за това е траекторията на индекса SOFIX, който се отблъсна от зоната на подкрепа около 560 пункта. Най-силен импулс на повишение в цените забелязвам в акциите на компании от финансовия сектор.

Най-значително поскъпване през първото тримесечие отчетохме при акциите на „Доверие Обединен Холдинг“ вследствие на оповестените намерения за придобиване на банка в Молдова, след тях се наредиха акциите на „Еврохолд България“ която нейният застрахователен подхолдинг придоби застрахователни дружества в три европейски страни - Румъния, Чехия и Беларус. Банковите акции на „Централна кооперативна банка“ и „Първа инвестиционна банка“ също бяха обект на засилен интерес, предпоставка за който можем да потърсим по линия на очакванията за влизане във валутния механизъм (ERM 2) на еврозоната.

Личните ми очаквания за следващите месеци са свързани с евентуална промяна в сантимента на инвеститорите, породена от предстоящите плащания на годишни дивиденти от страна на публичните компании и евентуално повишение на корпоративните печалби при банките и експортните компании. Според мен пазарните участници ще раздвижат котировките на водещите акции на БФБ, след като имаме резултатите от стрес тестовете на банките и бъдем поканени да се присъединим към „чакалнята на еврото“ .

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
Императорът
преди 5 години
Бе хайде, бе - все другите са ни виновни - Гърция, турция - истината е че трудно някой ще се навие да инвестира в държава управлявана от същества като боко и цецо !!! Вродена тъпота, наглост, престъпни гени, корупция, война срещу частният бизнес !!! Отделно борсата ни е полуумряла и крее поради липса на ликвидност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още