IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нено Димов: Законът е нарушен по отношение на плаж „Силистар“

В екоминистерството не е постъпвало задание за застрояване

11:02 | 31.08.18 г.
<p>
	Корабът на екипа, който работи по отстраняването на мазута от потъналия през 1921 г. край Созопол американски търговски кораб &bdquo;Мопанг&rdquo;. <em>Снимка: БТА&nbsp;</em></p>

Корабът на екипа, който работи по отстраняването на мазута от потъналия през 1921 г. край Созопол американски търговски кораб „Мопанг”. Снимка: БТА 

Решението на общинския съвет на Царево да гласува план за застрояване за терен край плажа "Силистар" нарушава Закона за устройство на територията. Тъй като плажът е на територията на природен парк Странджа, предварително е трябвало да бъде уведомена Регионалната инспекция по околна среда (РИОСВ) в Бургас. Това стана ясно от интервю на екоминистъра Нено Димов пред bTV. 

Запитан дали там всъщност е планирано изграждането на вилно селище вместо път, както твърди общината, Димов каза: в момента не сме запитани, ако процедурите продължат по тази начин, те от наша гледна точка са незаконни.

„Трябва да бъдем конкретно запитани, за да дадем конкретен отговор. Там не е забранено всичко, но не е разрешено всичко“, каза Димов.

Няма постъпило инвестиционно намерение и за плаж „Корал“, но бяха изхвърлени боклуци на нерегламентирано място, които са почистени от общината, обясни той. 

За препълнената пречиствателна станция на курорта „Златни пясъци“ Нено Димов декларира, че за момента няма риск да прелее непречистена вода към плажа.

В България през последните две години водата по плажовете е много по-чиста след построяването на нови пречиствателни станции, заяви той.

По думите му хорото в Рилските езера, което възмути потребителите на социалните мрежи, е недопустимо и ще бъде наложена глоба от 10 хил. лв. на нарушителите.

„Това предизвика възмущението на толкова много хора, защото беше показано по този начин. Защо не беше показан случаят с нерегламентираното сметище на Корал? И двете ги приемам за ненормални, и двете ги приемам за нарушение, и към двете трябва да имаме еднакъв подход”, заяви Димов.

За потъналия кораб „Мопанг” край Созопол той заяви, че преди дни е бил на проверка на мястото, където се намират останките от кораба. „Виждат се остатъчни петна около 25 см в диаметър, но очевидно пробойните са запушени”, категоричен е Димов.

Той уточни, че операцията по източване на мазута от потъналия преди почти 100 години кораб може да започне след около седмица.

Министърът припомни, че правителството гласува 2,5 млн. лева за източване на мазута от кораба. Не е ясно дали парите ще стигнат, защото подобна операция българските власти организират за първи път. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:37 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още