Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Британската икономика расте с най-бързи темпове от края на 2016 г., но се чака влошаване

Разходите за домакинствата са нараснали с 0,5% през тримесечието, но бизнес инвестициите са се свили с 1,2%

Британската икономика расте с най-бързи темпове от края на 2016 г., но се чака влошаване

Снимка: Архив Ройтерс

Икономиката на Великобритания е нараснала с 0,6% през третото тримесече, след като топлото време успя да увеличи потребителските разходи, става ясно от предварителните данни на Службата за национална статистика, цитирани от BBC.

Данните за тримесечието са в съответствие с прогнозите на Английската централна банка, както и очакванията на анализаторите. Последните данни показват най-бързия растеж на икономиката на страната от четвъртото тримесечие на 2016 г., когато беше регистрирано повишение от 0,7%.

Анализатори обаче предупреждават, че икономиката е имала „слаба инерция“ и растежът ще се забави през последните три месеца на годината. Тази картина се вижда и в данните само за месец септември, когато е отчетен нулев ръст, както и през август, като реално това означава, че силният месец от третото тримесечие е бил юли.

Секторът на услугите, който представлява три четвърти от икономиката, е нараснал с едва 0,3% през последното тримесечие.

Още по темата
След слабото начало на годината строителната активност бележи увеличение 2,1% през тримесечието. В промишлеността също се наблюдава раздвижване в сравнение с второто тримесечие благодарение основно на произведения по-голям брой автомобили в страната.

Разходите за домакинствата са нараснали с 0,5% през тримесечието, но бизнес инвестициите са се свили с 1,2%, което говори за несигурност сред компаниите заради ефектите от Brexit.

„Днешният положителен ръст от 0,6% е доказателство за основната сила на нашата икономика, която работи за всички. Безработицата е по-ниска във всички части на страната, а заплатите растат с най-бързи темпове от почти десетилетие“, коментира британският министър на финансите Филип Хамънд.

Според Роб Кент-Смит от Националната статистическа служба икономиката е отбелязала едно силно лято, въпреки че в дългосрочен план растежът остава слаб. Той отбеляза, че производството на автомобили през тримесечието е нараснало, но вносът на автомобили е спаднал значително.

Вносът на стоки и услуги във Великобритания през септември се е свил с 2,5% до 54,98 млрд. паунда. Най-голям спад се наблюдава при машините и транспортното оборудване – 3,6%, химикалите – 7,7%, горивата – 8,3% и други.

Износът от Обединеното кралство обаче расте с 1,2% до 54,95 млрд. паунда през септември, което е исторически рекорд. Интересното е, че износът за страни извен ЕС се повишава с 5%, докато за държавите от ЕС – се понижава с 1,7%.

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Влошаването на бизнес климата в Германия разколебава надеждите за възстановяване