IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британският дефицит по текуща сметка е най-големият от две години насам

Разликата между средствата влизащи и напускащи Великобритания е в размер на -26,5 млрд. паунда през третото тримесечие на годната

14:06 | 21.12.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Британският дефицит по текуща сметка достигна най-големия си размер от две години насам през трите месеца до края на септември, като в същото време се наблюдава и спад на инвестициите в бизнеса заради несигурността около Brexit.

Разликата между средствата влизащи и напускащи Великобритания е отрицателна, в размер на 26,5 млрд. паунда през третото тримесечие на годната. Това е повече от дефицита от 20 млрд. паунда през второто тримесечие, съобщиха от Националната статистическа служба, цитирани от Ройтерс.

Недостигът е по-голям от всички прогнози на икономисти, допитани от агенцията, чиито медианни очаквания бяха за 21,2 млрд. долара.

По-рано гуверньорът на Английската централна банка Марк Карни предупреди, че големият дефицит по текуща сметка на Великобритания е оставил страната да зависи от „добрината на непознати“.

Това може да се окаже риск, като се има предвид, че държавата продължава с подготовката за излизането от Европейския съюз, без обаче да има яснота как това ще се случи.

Дефицитът по текущата сметка е равен на 4,9% от икономическото производство на страната и е най-големият от третото тримесечие на 2016 г., отбелязвайки ръст от 3,8% през трите месеца до края на юни.

Недостигът беше причинен основно от по-големите печалби от британски компании, разпределени на чуждестранни инвеститори.

От статистическата служба потвърдиха, че британската икономика е нараснала с 0,6% през трите месеца до септември спрямо предходния период – в унисон с предварителното четене на данните. Това е и най-бързият ръст от края на 2016 г. насам.

„Дългосрочната картина остава унила и бизнес инвестициите сега спадат три поредни тримесечия“, посочва статистикът Роб Кент-Смит.

По думите му домакинствата са похарчили повече, отколкото получават за безпрецедентно осмо поредно тримесечие, което повдига въпроси за това дали ще могат да продължат да харчат и да стимулират икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още