IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Де Кос: Европейската икономика се нуждае от основен ремонт

Пабло Ернандес де Кос, управителят на Централната банка на Испания, също призова за фискална подкрепа

15:16 | 31.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Членът на борда на Европейската централна банка Пабло Ернандес де Кос отправи силно предупреждение към ръководителите на държавите от еврозоната, че те трябва да действат, за да не позволят на региона да потъне в дълъг период на нисък икономически растеж, информира Bloomberg.

В своя статия управителят на Централната банка на Испания изброи множество предизвикателства пред икономиката, включително разпространението на протекционизма, проблемите на автомобилната индустрия, застаряването на населението и намаляващата производителност.

„Тази тревожна среда означава, че е необходимо спешно преразглеждане на рамката на макроикономическата политика в Европа, за да може да се отговори на предизвикателствата“, каза той.

През 2019 г. еврозоната се бори със спад в производството, съсредоточен предимно в автомобилната индустрия на Германия, но заплашващ да се разпространи в сектора на услугите, след като работните места бяха засегнати. Въпреки че търговското напрежение между САЩ и Китай отслабва и плановете за Brexit на Великобритания изглежда ще се осъществят, тези два фактора продължават да тежат на бизнес доверието в региона.

Де Кос заяви, че паричните стимули на ЕЦБ са от голяма полза за икономиката, като се очаква те да добавят около 2,5 процентни пункта към растежа на БВП на региона от 2016 г. до 2021 г. Но испанецът подобно на други свои колеги повтори призива на институцията към политическите елити на държавите от еврозоната и ЕС, като цяло, да засилят фискалните си стимули.

„В настоящото устройство на еврозоната решенията за бюджетната политика са отговорност на националните правителства, което затруднява координацията на политиките“, каза той. „В тази връзка е притеснително, че еврозоната като цяло все още няма инструменти на фискалната политика - като тези в САЩ - способни да предложат общ отговор на предходните предизвикателства и да насърчат в по-голяма степен на циклична стабилност на Съюза като цяло“, добави испанецът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:42 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още