Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

ЕЦБ може да обсъди възможността за нови евтини заеми за банките

Банкерите от централната банка са единодушни, че рисковете за перспективите пред икономиката на еврозоната са се увеличили

ЕЦБ може да обсъди възможността за нови евтини заеми за банките

Снимка: Архив Ройтерс

Представителите на Европейската централна банка (ЕЦБ) са предложили да се преразгледа възможността за предоставяне на евтини заеми на банките през следващите месеци на фона на перспективите пред икономиката на еврозоната, става ясно от протокола от последната среща на банката, пише Ройтерс.

Някои от централните банкери са призовали за дискусия относно използването на нов кръг евтини кредити за банките -  ключов източник на финансиране за кредиторите в Италия, Португалия и Испания. 

Още по темата

Представителите на Европейската централна банка са се обединили около мнението, че снижаването на прогнозите за растежа за 2019 г. само по себе си е признание, че рисковете за перспективите пред икономиката на еврозоната са се увеличили, допълва Bloomberg.

Това на практика позволи на управителя на централната банка Марио Драги да не заяви през декември, че балансът на рисковете е в негативна посока, което нямаше да се възприеме добре в комбинация с решението да се спре изкупуването на облигациите след почти четири години. Вместо това Драги описа ситуацията като широко балансирана и само движеща се по-ниско.

„Несигурността и рисковете, свързани с геополитическите фактори, заплахата от протекционизъм, уязвимостта на развиващите се пазари и финансовата нестабилност остават важни“, заяви ЕЦБ в доклада си. Подчертава се, че ситуацията остава крехка, като мога да се появят и нови несигурности.

Декемврийското решение на Управителния съвет на ЕЦБ за прекратяване на програмата за изкупуване на активи на стойност 2,6 трлн. евро (3 трлн. долара) беше прието едонодушно, каза Драги още след края на заседанието, което се проведе на 12-13 декември.

Понастоящем централната банка се ангажира да запази досегашните ниски лихвени проценти поне до края на лятото, въпреки че според някои пазарни участници заради последните слаби данни увеличението може да се забави.

След последната среша на ЕЦБ потребителското и бизнес доверието в еврозоната отбеляза най-лошия си резултат от десетилетие насам. Активността в промишлеността и сектора на услугите се забави до най-ниските си нива от 2014 г., а  данните от Германия сигнализираха, че свиването в индустрията може да доведе икономиката до техническа рецесия.

Пазарът на труда в еврозоната продължава да се подобрява, като данните в сряда показаха изненадващ спад на безработицата. Членът на Управителния съвет на ЕЦБ Ардо Хансон каза пред Bloomberg по-рано тази седмица, че „неочаквано положителните“ новини за заплатите и растежа на работните места подкрепят увереността му, че инфлацията се движи към целта си.

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
3
 
1
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Драгито признава, че няма какво друго да се направи, освен да отвори отново печатницата за пари.

Още от Новини
Фед обяви, че не очаква повишение на лихвените проценти през 2019 г.