Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Неравенството в доходите в САЩ се е стеснило през първите три години при Тръмп

Неравенството в богатството обаче е останал до голяма степен непроменено

Неравенството в доходите в САЩ се е стеснило през първите три години при Тръмп

Снимка:Piхabay

Неравенството в доходите в САЩ се е стеснило през първите три години от управлението на Тръмп, тъй като нарастващите заплати и ниският процент на безработица са се отразили добре на семействата с по-ниски доходи и по-малко образованите, показват данните на Федералния резерв на САЩ, публикувани в понеделник.

Неравенството в богатството е останало до голяма степен непроменено, като най-богатите 10% от семействата притежават около 71% от семейното богатство през 2019 г., приблизително същото като през 2016 г., установи Фед в последното си проучване на потребителските финанси, провеждано на всеки три години, предава Ройтерс.

По-голямата част от проучването е проведено през миналата година, преди пандемията от коронавирус да сложи край на тази експанзия и да тласне САЩ към рецесия.

Като се изключат най-богатите 1% от семействата, средните доходи са нараснали с около 3,1% между 2016 и 2019 г.

Още по темата

Същата динамика стои зад спада от 6% на средния доход за белите, от 133 000 до 122 000 долара. Белите семейства са непропорционално представени сред редиците на най-добре печелещите, но икономистите на Фед твърдят, че доходите им също могат да бъдат по-нестабилни, тъй като са по-зависими от приходите от частния бизнес или дивидентите и възвръщаемостта от притежанията на активи.

Въпреки че най-богатите 10% запазват стабилен дял от богатството, през периода се наблюдава известно разместване сред останалото население.

Онези от 25-ти до 50-ти процентил отчитат ръст на богатството си с 36% за периода, което според Фед се дължи на нарастващите темпове на собственост на жилищата и увеличаване на притежанията на акции.

Все още обаче една четвърт от американските семейства притежават само 0,3% от семейното богатство.

Съществуват пропорционално по-големи ръстове в богатството в семействата на чернокожите и испанците, казаха от Фед. Медианното богатство е нараснало с 33% за семейства от чернокожи и 65% за семейства от испанци, в сравнение с ръст от 3% за семействата на бели. Абсолютната разлика обаче остава голяма: средното богатство на белите семейства е почти осем пъти по-голямо от това на чернокожите и над пет пъти повече от това на испанските семейства.

По статията работи: Радостина Ивчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
0
 
3
Императорът до: фиг.1
преди 2 седмици
Айде бе - чакаме я да се срине борсата... пак ли? Щото тя вече срина и възстанови... ама ти си го проспал.

Т.е. то ти си тук само за спамът и хейтът, надали си инвестирал и един цент в живота си - освен в рикия в кварталната кръчма.
1
 
3
 
2
фиг.1 до: Императорът
преди 2 седмици
Няма профилна снимка
А какво ще кажеш за "спада от 6% на средния доход за белите"? Да живее Тръмп. Впрочем, това са данни от преди кризата, интересно какво е положението сега. Колкото до истинската равносметка, тя ще дойде когато борсата се срине.
1
 
2
 
1
преди 2 седмици
Кво става, бе - нали великият мъж обслужваше само богатите и беше долен расист?
Ето признавате, че неговият расизъм се състои в това, че даде работа на нигърите.... как така някой си ще кара свободни нигъри да работят, вместо цял живот да получават социални помощи, като обезщетение за това, че дедите им са копали тръстиката?

Разбирате ли защо на предизборните му прояви вече има доста повече чepни хора, отколкото преди 4 години? Разбирате ли защо тоя велик мъж пак ще спечели изборите?

Още от Новини
Над два пъти нарастват чуждестранните инвестиции на облигационните пазари в Азия