IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно в ЕС остават без промяна за пореден месец

В еврозоната обаче се наблюдава лек спад през юли на месечна база

16:30 | 05.09.18 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Обемът на продажбите на дребно в Европейския съюз през юли 2018 г. е останал без промяна спрямо предишния месец. Така търговията на дребно остава в застой за пореден месец, след като и през юни не бе отчетена промяна в показателите, сочат сезонно коригираните данни на Евростат, публикувани днес.

В еврозоната обемът на месечна база обаче бележи лек спад – от 0,2%, и е налице рязка промяна спрямо предишния месец, след като през юни зоната с единна валута записа увеличение от 0,3%.

В сравнение със същия месец на миналата година обаче и в двата региона се наблюдава ръст в обема на продажбите на дребно. За ЕС той е от 2,0%, а за еврозоната – 1,1%.

Според Евростат спадът в обема на месечна база в еврозоната през юли се дължи най-вече на понижението от 0,7% при автомобилните горива и от 0,6% в категорията „Храни, напитки и тютюневи изделия“. При нехранителните продукти обаче се вижда ръст от 0,4%.

Що се отнася до ЕС като цяло, обемът на нехранителните стоки тук също се е увеличил – с 0,5%, но спад има в другите две категории – с 0,9% при автомобилните горива и с 0,3% при храните.

Сред страните членки най-сериозни понижения при продажбите на дребно се виждат в Белгия (-2,1%), Португалия и Швеция (по -1,0%). Най-голямо увеличение има в Словакия и Естония (по 1,1%) и в Обединеното кралство (0,8%). В България се отчита лек ръст от 0,2% на месечна база.

Годишният ръст на продажбите на дребно в еврозоната се подкрепя от категорията „Храни, напитки и тютюневи изделия“ с 1,4%, от автомобилните горива с 1,3% и от нехранителните продукти с 0,9%. Ситуацията в ЕС е близка – ръстът при автомобилните горива е от 2,1%, при нехранителните продукти от 1,9% и при храните – от 1,8%.

Най-сериозно повишение на обема на продажбите на дребно спрямо юли 2017 г. се отчита в Полша (7,7%), Литва (7,2%) и Ирландия (6,6%). Най-големи спадове се наблюдават в Малта (-2,6%), Швеция (-1,1%) и Австрия (-1,0%). В България обемът нараства с 4,9% в сравнение със същия период на миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:24 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
arslan01
преди 5 години
Коментарът е изтрит поради противоречие с правилата на форума.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още