IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Секторът на услугите във Великобритания е в застой

Brexit влияе негативно на нивото на новите поръчки

14:07 | 05.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Секторът на услугите на Великобритания e останал в застой през миналия месец, тъй като опасенията за Brexit са довели до намаляване на новите поръчки с най-бързи темпове от шест месеца, предава CNBC.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) за сектора на услугите, изчисляван от IHS Markit, достига 50 пункта през октомври, колкото беше и през септември. Вб_я Вб_я

Еквивалентните PMI за промишлеността и строителната индустрия са под ключовата граница от 50 пункта през октомври. Това задържа общия индекс PMI под 50 пункта за трети пореден месец - т.е. това е индикация за свиване, което се случва за първи път от 2009 г. насам.

Икономистът от IHS Markit Крис Уилямсън, казва, че сега в „най-добрия случай“ икономиката остава в стагнация. Според него данните за PMI през октомври са в пълно съответствие с регистрирания спад на БВП от 0,1% през последното тримесечие.

Британската икономика също пострада от търговската война между САЩ и Китай, както и от нарасналата несигурност около Brexit. Заетостта във Великобритания намалява за втори пореден месец, което се случва за първи път от 2009 г. насам. Същевременно пазарът на труда в страната наскоро отбеляза най-ниската безработица от 1975 г. и най-бързия ръст на заплатите за десетилетието.

Повечето икономисти все пак смятат, че Великобритания ще избегне рецесията през тази година, тъй като заплахата за бизнеса от твърд Brexit на 31 октомври се размина.

Централната банка на Англия трябва да публикува актуализираните си прогнози за растежа на икономиката в четвъртък. Анкетирани от Ройтерс икономисти не очакват промяна в референтните лихвени проценти на банката преди предсрочните избори на 12 декември, които биха могли да променят политиката по отношение на Brexit и фискалните разходи.

 

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още