IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Един от най-старите стартъпи от Силициевата долина се насочва към IPO

Palantir най-сетне подаде документи към Комисията по ценните книжа и фондовите борси в САЩ

19:30 | 07.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: David Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Palantir Technologies заяви, че е подал документи към Комисията по ценните книжа и фондовите борси в САЩ за излизане на борсата, с което слага край на историята си на един от най-старите частни стартъпи в Силициевата долина, пише Wall Street Journal. 

Компанията за анализ на данни подсказва от поне пет години, че иска да стане публична. Съоснованата през 2004 г. от известния инвеститор Питър Тийл, Palantir продава софтуер, който агрегира големи обеми от данни за правителства и корпорации по целия свят. Твърди се, че анализите на базираната в Пало Алто, Калифорния, компания са помогнали на американското правителство да залови Осама бин Ладен.

Пътят към първичното публично предлагане обаче е изпълнен с препятствия. Palantir на няколко пъти не успя да изпълни обещанията си към инвеститорите, че ще генерира печалба. Palantir все още не може да се похвали с годишна печалба.

Тази година нараснаха опасенията, че плана за публичното листване на компанията може да бъде засегнато от коронавирусната пандемия, след като корпоративните клиенти обуздават разходите си.

Новините от Palantir днес не включваха много подробности. Компанията заяви, че е подала предварителни документи за регистрация към Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ. Съобщението не включва финансова информация, нито подсказва каква на оценка се надяват директорите на фирмата.

Като частна компания Palantir беше оценена на 20 млрд. долара. При традиционни счетоводни принципи, приходите на Palantir за миналата година са били 750 млн. долара, твърдят двама инвеститори.

Palantir обмисля т.нар. директно листване, твърдят източници, запознати с въпроса. Други технологични компании, включително музикалния стрийминг гигант Spotify Technology и софтуерната Slack Technologies също избраха да заобиколят традиционното IPO.

Palantir твърди, че това кога ще се листне зависи от прегледа на документите ѝ от комисията, от пазарните условия и от други фактори. Говорител на компанията не е отговорил на запитването за коментар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още