IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция иска единни правила за криптовалутите в ЕС

Бруно Льо Мер предупреди отново за рисковете, които носи дигиталната валута на Facebook

14:43 | 13.09.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейският съюз (ЕС) трябва да създаде единни правила за виртуалните валути, които в момента до голяма степен са нерегулирани в блока. Целта на този ход е да се вземат мерки срещу рисковете, произтичащи от криптовалутата на Facebook – Libra, обяви френският финансов министър Бруно Льо Мер, цитиран от Ройтерс.

28-те страни членки на ЕС нямат специални разпоредби относно криптовалутите, които досега не бяха смятани за особен проблем, защото само малка част от биткойните или другите дигитални валути са конвертируеми в евро.

Но плановете, които американската социална мрежа Facebook обяви през юни, за пускането на нейна собствено дигитална валута под името Libra, която е за плащания между нейните стотици милиони потребители в Европа и по целия свят, предизвикаха преосмисляне на подхода.

Liba може да донесе риск на потребителите, финансовата стабилност и дори на „суверенитета на европейските страни“, коментира Льо Мер пред репортери по време на среща на финансовите министри на ЕС в Хелзинки.

Той повтори своите призиви за блокиране на Libra в Европа и призова за създаването на „обща рамка“ за дигиталните валути на ниво Европейски съюз.

Новата регулация в блока се появи миналата година, за да увеличи проверките на местата за търгуване с виртуални валути, така че да се намали рискът от пране на пари и други финансови престъпления.

Правно лимбо

Отделно от това, криптовалутите все още са в правно лимбо в ЕС, тъй като регулаторите все още не са постигнали съгласие за това как да ги третират – като ценни книжа, платежни услуги или валути.

При липсата на конкретни регламенти, властите в ЕС преценяват дали съществуващите правила, уреждащи финансовите инструменти, могат да се прилагат, но засега не са стигнали до заключение по този въпрос.

Запитана дали Libra се нуждае от лиценз, за да оперира в блока, говорителка на Европейската комисия коментира: „При публично достъпната информация за Libra, в момента не е възможно да кажем какви точно правила ще приложи ЕС“.

"Вероятно проектът ще изисква някаква форма на разрешение в Европа, в зависимост от конкретните му характеристики“, допълва говорителката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
SS-23
преди 4 години
Либрата не е никаква криптовалута, това е аналоги на стейбъл койн, чрез която ще ви източат парите, чрез които ще платите "дълговете" на Сащ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още