IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Qualcomm се готви за среща с китайските регулатори заради сделката с NXP

Само Пекин не е дал официално одобрение на споразумението между двете компании

09:10 | 28.05.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Qualcomm очаква среща с китайските антитръстови регулатори в Пекин в рамките на последното си усилие за осигуряването на яснота за предложените от нея 44 млрд. долара за придобиването на NXP Semiconductors, посочват трима източници на Ройтерс.

Придобиването се оказа част от разгорещените спорове между САЩ и Китай по отношение на търговията, а източниците твърдят, че одобрението на сделката ще зависи от прогреса на преговорите между страните. Споразумението получи одобрение от осем от деветте ключови регулатори в света. Очаква се единствено това от страна на Китай.

Qualcomm вероятно ще се срещне с китайските регулатори преди американският търговски министър Уилбър Рос да пристигне в Китай в събота, коментират източниците.

Екип на Qualcomm и представители на властите от Държавната администрация за пазарна регулация (SAMR) са се срещнали в Пекин в петък и са имали „продуктивни“ разговори, допълват източниците.

Базираната в Сан Диего фирма в момента е „силно оптимистична“, че споразумението ще премине, коментира един от източниците, на фона скорошните индикации, че търговските отношения между САЩ и Китай са обтегнати, след като двете страни предложиха налагането на мита за десетки милиарди долари.

В петък администрацията на Доналд Тръмп заяви, че е постигнала споразумение да върне ZTE обратно в бизнеса, след като китайската телекомуникационна компания плати 1,3 млрд. долара глоба и извърши няколко промени в мениджмънта.

Разрешаването на проблема със забраната на продажби на американски продукти на ZTE е от особена важност за лидерството на Китай. Фирмата получи забрана през април и няма право да купува американски технологични компоненти за срок от 7 години, след като наруши американските санкции срещу Иран и Северна Корея.

„Изглежда нещата вървят към края си“, коментира един от източниците.

Qualcomm не е отговорила веднага на имейлите за коментар, докато NXP не е била открита извън работно време. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още