IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп подкрепи желанието на Oracle да придобие TikTok в САЩ

Съоснователят на Oracle Лари Елисън е известен поддръжник на държавния глава

11:22 | 19.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;David Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Президентът Доналд Тръмп даде подкрепата си за Oracle и намерението ѝ да придобие американските операции на TikTok, пише Wall Street Journal.

Oracle е нов играч в преговорите за TikTok, чиято компания майка ByteDance е изправена пред кратък срок от администрацията на Тръмп да се раздели с американските си операции.

Oracle, гигант в бизнес софтуера, е провел предварителни преговори за съвместна работа с част от сегашните миноритарни инвеститори в ByteDance, за да купи операциите на TikTok в САЩ, но не е ясно колко са напреднали тези разговори, твърдят източници, запознати с въпроса.

По-рано този месец Microsoft обяви, че преговаря с ByteDance и координира въпроса с Белия дом. Twitter също разглежда възможността, писа по-рано Wall Street Journal.

Oracle има по-близки връзки с Белия дом от повечето други страни, включени в наддаването. Лари Елисън, който е съосновател, председател и основен акционер, по-рано тази година организира в дома си кампания за набиране на средства в полза на кандидатурата на Доналд Тръмп за изборите. Главният изпълнителен директор Сафра Кац пък работи в една от комисиите на Тръмп през 2016 г.

Запитан дали Oracle ще бъде добър купувач за TikTok, държавният глава заяви: „Да, мисля, че Oracle е чудесна компания и смятам, че нейният собственик е страхотен човек, страхотна личност. Мисля, че Oracle със сигурност ще може да се справи“.

Администрацията на Тръмп твърди, че TikTok представлява заплаха за националната сигурност, защото е собственост на китайска компания. ByteDance многократно е отричала твърденията на САЩ, че споделя информация за американските потребители с правителството в Пекин.

В много аспекти Oracle би бил по-неочакван купувач от Microsoft на приложението за споделяне на кратки видеа, което се харесва от по-младите потребители. Подобно на Microsoft компанията за бази данни по принцип е фоксуирана върху корпоративните клиенти и инвестира значително в засилването на своя облачен бизнес. Но Microsoft има някои потребителски продукти, като Xbox и Bing, каквито Oracle няма. Microsoft твърди, че иска да постигне съгласие за сделка до средата на септември.

Oracle също така не разполага с толкова капитал като Microsoft. Базираната в Редмонд, Вашингтон, компания има 136 млн. долара в брой. Oracle завърши миналата фискална година с около 37 млрд. долара в брой.

TikTok твърди потенциален купувач, който да разполага с инженерната експертиза, необходима за управление на услугата и действието ѝ след отделянето ѝ от ByteDance, твърди източник, запознат с въпроса. Oracle разширява своя облачен бизнес и може да насочи американските услуги на TikTok към своите сървъри.

Oracle работи със Sequoia Capital и General Atlantic, инвеститори, които имат дялове в ByteDance, допълват източниците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още