IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Covid-19 потопи печалбата на McDonald's

Ресторантите на компанията ограничиха значително услугите си от началото на пандемията

22:05 | 30.04.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Getty Images</em></p>

Снимка: Getty Images

McDonald’s не успя да изпълни прогнозите на Wall Street за тримесечната си печалба, след като повечето от ресторантите ѝ ограничиха услугите си до доставки по домовете, обслужване на преминаващи автомобили и поръчки за вкъщи, за да се ограничи разпространението на коронавируса, предава Ройтерс.

Най-голямата компания за бързо хранене в света заяви, че околко 75 на сто от нейните 39 хил. ресторанта в глобален мащаб работят, включително близо 14-те хил. в Съединените щати.

Компанията заяви, че е възстановила дейностите в повечето си ресторанти в Китай, където вирусът започна да се разпространява в края на миналата година. Въпреки това McDonald’s твърди, че търсенето остава слабо, тъй като потребителите все още не са се върнали към обичайните си навици.

„Глобалната криза, причинена от пандемията от Covid-19, значително разтърси бизнеса ни и ние продължаваме да работим в една изпълнена с предизвикателства и непредвидима среда“, коментира главният изпълнителен директор Крис Кремпжински.

По-рано този месец веригата обяви предварително 3,4% понижение на сравнимите продажби за първото тримесечие. Тя разкри, че приходите от продажби в САЩ са нараснали само с 0,1%, подкрепени от силното търсене преди пандемията.

Само през март сравнимите продажби са се сринали с 22,2%, обяви по-рано през април гигантът.

Книжата на McDonald’s записаха минимално понижение преди началото на борсовата сесия днес. От началото на годината цената на акциите е спаднала с 5 на сто.

Здравната криза, която засегна над 1 млн. души в САЩ и взе около 60 хил. жертви, принуди правителсвата да наложат блокади, а това нанесе тежък удар върху ресторантьорския бизнес по света.

По-рано този месец McDonald’s оттегли прогнозата си за тази година, присъединявайки се към други вериги, които направиха същото. Гигантът обяви, че причината за това са несигурностите около здравната криза и влиянието ѝ върху светоната икономика.

Нетната печалба е спаднала до 1,11 млрд. долара, или 1,47 долара на акция, през първото тримесечие, което завърши на 31 март, от 1,33 млрд. долара, или 1,72 долара на акция, година по-рано.

Анализаторите очакваха 1,57 долара печалба на акция, сочат данни на Refinitiv.

Приходите са се понижили с 6,2 на сто до 4,71 млрд. долара, но се оказаха над прогнозите на Wall Street за 4,65 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още