IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Disney доминира на пазара с шест от десетте най-печеливши филми за 2019 г.

През 2019 г. киноиндустрията продаде билети за над 42 млрд. долара, което е абсолютен рекорд, посочи киножурналистът Владислав Апостолов

14:07 | 14.01.20 г.
Disney доминира на пазара с шест от десетте най-печеливши филми за 2019 г.

"В северноамериканския бокс офис, който е най-големият отделен пазар за кино разпространение, има лек спад от рекордната 2018 г. – 11,4 млрд. долара са събрали филмите. На Китай продължава експанзията, като от няколко години е вторият по големина пазар и все повече холивудски компании разчитат на него", отчете той.

Според киножурналистът глобалният боксофис успех се дължи предимно на хегемонията на Disney, която е пряко свързана с доминирането на филмите за супер герои.

"Disney се превърна в титаничен тиранозавър на пазара за кино, след като Disney погълна Marvel, която е най-успешната компания за производство на супергеройски филми", напомни Апостолов.

Той посочи, че филмът „Отмъстителите: Краят“ е поставил абсолютни рекорди.

"Глобалните приходи от филма са на стойност 2,8 млрд. долара, което е с няколко милиона повече от предишния рекордьор „Аватар“, пресметна киножурналистът.

По думите му шест от десетте най-печеливши филма за миналата година са на Disney.

"Disney има шест филма, които са с над 1 млрд. долара приходи само за 2019 г.", обясни Владислав Апостолов.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още