IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грамофонните плочи - само за ценители?

Чуждестранните клиенти проявяват интерес основно към българската фолклорна музика, класическата музика и джаза, посочи Николай Иванов от Vintage Stereo

11:09 | 29.03.19 г.
Грамофонните плочи - само за ценители?

За музикалните групи от 60-те години е много престижно да си издадат албума на грамофонна плоча. Ако плочата се съхранява достатъчно добре, тя може да доживее и няколко поколения след нас. Това каза Николай Иванов, съсобственик на магазина за грамофонни плочи Vintage Stereo, в предаването “Бизнес среща” на Bloomberg TV Bulgaria.

"Ако плочите се съхраняват добре, те са носител на музика на съвсем различно усещане спрямо това на CD. Записът в грамофонните плочи е аналогов и той се доближава до живото изпълнение", посочи той и разказа, че кувачите на грамофонни плочи са ценители на музиката и са предимно хора, които следят модните тенденции.

По думите на Иванов клиентите са основно чужденци.

“Чуждестранните клиенти проявяват интерес основно към българската фолклорна музика, класическата музика и джаза", коментира бизнеса съсобственикът на магазина за грамофонни плочи Vintage Stereo. Той обясни, че с грамофонни плочи се снабдяват от базари в Европа, но търгуват с хора от Англия, Германия и САЩ.

Според него чешките компании в бранша са едни от водещите производители на плочи в Европа.

"В периода между 1978 и 1982 г. цената на една плоча на Rainbow, Beatles или Whitesnake беше между 20 и 25 лева. Цената на плочите зависи от тиража. Новите плочи са на цена между 30 и 55 лв., докато има плочи, които са по-редки издания и струват стотици левове", разкри Николай Иванов и каза, че при продажбите онлайн търсенето е от чужбина. "В България повечето продажби са на Pink Floyd и Led Zeppelin."

Във видео материала може да проследите целия разговор.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още