IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IKEA е заплашена от бойкот в Полша

Компанията уволнила служител заради неуместни коментари за събитие, изразяващо солидарност с хомосексуалната общност

15:07 | 29.06.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Полша нареди на прокурори да разследват IKEA, след като местният й клон уволнил мъж заради действията му по време на корпоративно събитие, изразяващо солидарност с хомосексуалната общност, предава Bloomberg.

Официални представители на управляващата партия обмислят бойкот на най-голямата компания за продажба на мебели в света.

Инцидентът се случва, след като най-влиятелният политик в Полша и лидер на управляващата партия Ярослав Качински заяви преди изборите за Европейски парламент миналия месец, че защитаването на правата на гейовете е „сериозна опасност“ за семействата в Полша и за бъдещето на Европейския съюз. Ако бъде потвърден от разследващите, инцидентът показва как чуждестранни компании в Полша „дискриминират“ хора, които не споделят техните възгледи, заяви министърът на правосъдието Збигнев Жобро по държавната телевизия TVP Info.

„Това е недопустимо. Това е напълно скандално“, допълни Жобро в петък.

Бившият служител на IKEA, който според TVP Info е Томаш К., заяви пред медията, че бил уволнен, след като отказал да оттегли критичен коментар, който публикувал на интернет страницата на компанията по време на събитието. Той допълни, че публикацията му включвала цитати от Библията. „Бях разтърсен, бях нает, за да продавам мебели, но аз съм католик и това не са моите ценности“, категоричен е мъжът.

Корпоративната култура на IKEA се основава на „свобода на идеите, толерантност и уважение към всеки служител, но компанията трябва да реагира, когато вижда риск от засягане на достойнството на други служители“, заяви в комюнике Катажина Брониарек, ръководител на отдел „Корпоративни комуникации“ в IKEA Retail.

„Служителят всъщност използва цитати от Стария завет за смърт и кръв в контекста на съдбата, която трябва да очакват хомосексуалните. Много служители, обезпокоени от коментара, се обърнаха към HR отдела ни“, допълни IKEA в друго комюнике.

Патрик Яки, който е депутат от управляващата партия и бивш заместник на Жобро, предложи правна помощ на Томаш К. и призова за бойкот на IKEA, ако разследването установи, че компанията дискриминира католици.

IKEA откри първия си магазин в Полша през 1991 г. Тя има десетина завода в страната и приблизително същия брой магазини. Полските заводи произвеждат около 4 хил. продукта, продавани в магазините на IKEA в цял свят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:44 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още