IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Britishvolt се договори с Posco Chemical за доставка на материали за батерии

Разработчиците подписаха меморандум за разбирателство и работят върху по-дългосрочно споразумение

13:54 | 30.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Olivier Matthys/Bloomberg</em></p>

Снимка: Olivier Matthys/Bloomberg

Британският стартъп за електромобилни батерии Britishvolt подписа сделка с южнокорейската фирма Posco Chemical за доставка на катодни и анодни материали, съобщава Ройтерс, цитирайки изявление на двете компании.

Разработчиците подписаха меморандум за разбирателство и работят върху по-дългосрочно споразумение, което "проправя пътя към осигуряването на устойчиви доставки на батерийни материали за Britishvolt“, докато компанията се стреми да започне търговско производство, заяви главният директор на стартъпа Орал Наджари.

Активите на Posko, свързани с миннодобивните и преработвателни съоръжения в сектора на батериите, ще осигурят на Britishvolt стабилно снабдяване. 

По-рано тази година Posco и американският автомобилен производител General Motors обявиха, че ще построят съвместно завод за 400 млн. долара за производство на катодни материали. Заводът ще разполага с годишен производствен капацитет, които ще покрива търсенето на 1 млн. електрически превозни средства до 2025 г. Доставките ще бъдат насочени към коли, които ще се предлагат на пазара в Северна Америка.

Големите производители на автомобили се надпреварват да си осигурят доставки на батерийни клетки, но намирането на достатъчно суровини се очертава като предизвикателство.

Неуспехът да се осигурят стабилни доставки на литий, никел, манган или кобалт може да забави трансформацията към електрическа мобилност, да оскъпи електрическите превозни средства и да застраши рентабилността на производителите на автомобили.

Главният изпълнителен директор на Stellantis Карлос Таварес предупреди миналия месец, че очаква недостигът на батерии да удари автомобилната индустрия през 2024-2025 г., тъй като производителите се опитват да увеличат продажбите на електромобили, докато все още строят нови фабрики за батерии.

Britishvolt работи с британските производители на спортни автомобили Aston Martin и Lotus за разработването на високопроизводителни батерии за електромобили. 

През март Britishvolt и Aston Martin обявиха, че ще разработват батерии, които ще бъдат интегрирани в първото електрическо превозно средство на автомобилната компания, предвидено за 2025 г. До 2026 г. Aston Martin планира да предложи електрически версии на всички свои модели.

Месец преди това Britishvolt стартира кръг на финансиране от серия C с начална инвестиция от 40 млн. паунда, предоставени от миннодобивната компания Glencore. Стартъпът си осигури и подкрепа от страна на британското правителство за изграждане на завод за батерии в Северна Англия, както и 1,7 млрд. паунда частно финансиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още