IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

VW спира производството на конвенционални автомобили в завода си в Емден

Промяната ще струва на концерна 1 млрд. евро

12:51 | 08.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Германският автомобилен концерн Volkswagen AG е готов да премахне още тази година производствените линии за всички превозни средства с двигатели с вътрешно горене в един от ключовите си заводи, като ги замени с производствен капацитет на електрически превозни средства, съобщава Euractiv.

Най-големият автомобилен производител в света по пазарен дял представи тази седмица плановете си да превърне своя завод в Емден, Германия, в място, предназначено само за електрическа мобилност. Според компанията инициативата ще струва 1 млрд. евро. 

Работата по новата монтажна зала с площ от 50 000 квадратни метра вече е започнала, като производството на първите напълно електрически превозни средства от новата линия се очаква да започне през първата половина на 2022 г. В ход е и разширяване с 23 000 квадратни метра на отдела за каросерии , както и работата по модернизиране на бояджийския цех.

След като работата приключи, VW вярва, че съоръжението ще може да произвежда до 300 000 електромобила всяка година. Първият модел, произведен в Емден, ще бъде SUV моделът ID4.

Въпреки че заводът произвежда електрическия Passat GTE, основната продукция тук е съсредоточена около продукти с двигатели с вътрешно горене, базирани на бензин и дизел. Центърът е най-голямата производствена база на VW, когато става въпрос за Passat, Aeteon и Shooting Break, като тези конвенционални модели постепенно ще изчезнат от портфолиото на концерна.

Автомобилният производител има за цел да пусне най-малко 20 нови изцяло електрически модела до 2025 г. и да намали въглеродните емисии от годишните си продажби на превозни средства с една трета до средата на десетилетието. След 2026 г. VW няма да произвежда нови превозни средства с двигатели с вътрешно горене.

За да постигне тези цели, концернът ще инвестира общо 11 млрд. евро в преоборудване на производствените съоръжения.

Главният изпълнителен директор на компанията Ралф Брандщетер заяви, че този ход ускорява процеса на промени в сектора.

По-рано това лято VW разкри, че е премахнал всички линии за производство на бензинови и дизелови автомобили от завода си край Цвикау срещу 1,2 млрд. евро. Първите електромобили произведени там, ще бъдат доставени в началото на 2021 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още