IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Звено на Intel ще пусне роботаксита в Германия през 2022 г.

Mobileye разработва усъвършенствани системи за подпомагане на водача, както и сензори лайдар за автономни превозни средства

12:17 | 08.09.21 г.
<p>
	<em>Снимки: Mobileye</em></p>

Снимки: Mobileye

Все още са малко компаниите, които обявиха амбициите си да реализират търговски проекти, свързани с автономното шофиране. Дъщерното дружество на американския производител на чипове Intel Mobileye вдигна летвата за конкурентите в този сегмент.

Базираната в Израел Mobileye разработва усъвършенствани системи за подпомагане на водача, както и сензори лайдар, които стоят в основната на някои технологии за автономните превозни средства, пише Automotive News Europe. 

На автомобилното изложение в Мюнхен Mobileye представи шестместно автономно превозно средство, което ще бъде използвано за споделено пътуване. Услугата с този тип автомобил ще бъде достъпна в Германия и Израел през следващата година.

Въвеждането в експлоатация на роботакситата в Мюнхен ще се осъществи чрез нов, местен партньор – компанията за коли под наем Sixt. Mobileye ще притежава превозните средства, докато Sixt ще се грижи за текущата им поддръжка и операциите. Превозните средства ще бъдат доставени чрез партньорството на Mobileye с китайския производител на електрически превозни средства Nio Inc.

Очаква се услугата да бъде въведена в средата на следващата година, като по улиците на Мюнхен ще бъдат разположение „десетки“ превозни средства, споделя главеният изпълнителен директор на Mobileye Амнон Шашуа.

Компанията предвижда разширение на услугата в цяла Европа до края на десетилетието.

mobileye mobileye

„Планът е за първоначално разполагане на около 50 превозни средства без шофьори, след което ще разширим (услугата) въз основа на регулаторния пейзаж по това време извън Германия“, изтъква Шашуа.

На други места тази регулаторна среда може да е по-малко приветлива. През юни Mobileye започна тестване на самоуправляващи се превозни средства в Ню Йорк. Но Шашуа посочва, че градската регулаторна среда застрашава перспективите на компанията.

Партньорство с Schaeffler

По време на автоизложението в Мюнхен Mobileye разкри ново партньорство с германския доставчик на части Schaeffler. Двете компании ще разработят съвместно скейтборд, който би могъл да се използва за подпомагане на бъдещите роботаксита и совалки, а може би и други превозни средства, разполагащи с четвърто ниво на автономност - система, известна като Mobileye Drive.

По отношение на системата за подпомагане на водача Mobileye вече предоставя базирани на камерата функции за подпомагане на водача и чипове на редица глобални автомобилни производители. Следващият месец подобрената версия на тези системи, наречена SuperVision, е планирана за производство съвместно с Geely за нейните премиум електромобили Zeekr. До 2025 г. Mobileye и Geely се надяват да предложат на потребителите четвърто ниво на автономност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още