IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатори очакват лихвите по ипотечните кредити в Русия да намаляват

Относително ниските ставки се оказаха двигател за растежа на ипотечния пазар

11:08 | 30.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

През 2018 г. руските банки ще продължат активно да раздават жилищни кредити, като темпът на растеж на пазара ще се забави. Това прогнозират анализатори от рейтинговата агенция "Експерт РА" в анализ за регионалните пазари на ипотечното кредитиране през 2017 г., съобщава "Известия“.

Лихвите po ипотеките ще продължат да намаляват, но не толкова бързо, колкото миналата година. Банкерите смятат, че до края на годината те могат да достигнат 7-8%. 

Спадът при лихвите е започнал през март миналата година. По данни на "Експерт РА" през 2017 г. средноаритметично ставката е паднала с 1,8 пр.п. до 10,6%. По данни на Дом.рф през март средната ставка за ипотечен заем при 15-те най-големи руски банки е била 9,43% при покупка на жилище на първичен пазар и 9,5% на вторичен.

Лихвите ще падат, но не толкова бързо. Според "Експерт РА" за годината спадът ще е с още 1-1,5 пр.п.

И банките очакват същата тенденция. Според Газпромбанк до края на годината лихвите за жилищни кредити ще достигнат 7-8%, в банка „Возрождение“ прогнозират 8,3-9%, в „ДелтаКредит“ — 8,5-9%. „Ак барс“ и ВТБ твърдят, че тенденцията към намаление ще продължи, без да се ангажират с конкретни цифри.

Относително ниските ставки се оказаха двигател за растежа на ипотечния пазар. Банките са дали 1,1 млн. нови кредити за общо 2 трлн. рубли (34,7 млрд. долара), което е ръст от 37%. Но пазарът още има потенциал – тази година банките може да издадат кредити за още 2,4–2,5 трлн. рубли, прогнозират от "Експерт РА", което означава ръст от 20–25%.

Към 1 януари 2018 г. общата сума на дълговете на руснаците по ипотеки е достигнала 5,2 трлн. рубли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още