IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бумът на британския жилищен пазар тласна цените до 6-годишен връх

Средната цена на жилищата във Великобритания достига близо 231 хил. паунда в края на годината

11:55 | 30.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Ръстът на цените на жилищата във Великобритания е достигнал 6-годишен връх през декември, завършвайки силна 2020 г. за пазара, който не се вписа в спада на по-широката икономика, предава Bloomberg.

Цените са нараснали със 7,3% на годишна база до средна цена от 230 920 паунда (312 800 долара) през декември, сочат данни на Nationwide Building Society, публикувани в сряда. Те са се повишили с 0,8% спрямо предходния месец. имоти имоти

Жилищният пазар процъфтява през 2020 г., тъй като купувачите търсеха нови имоти, след като блокадата през пролетта затвори пазара, а правителството временно отмени данъка върху покупките на жилища. Ръстът продължи и през втората вълна на вируса, тъй като продажбите и огледите са позволени дори в районите с най-строги ограничения.

„Устойчивостта през предходните тримесечия изглеждаше невероятна в началото на пандемията“, коментира Робърт Гарднър, главен икономист на Nationwide. „Търсенето на жилища е подкрепено от редица мерки на правителството и променящите се предпочитания в резултат на пандемията“, допълва той.

Анализаторите са разделени относно перспективите за 2021 г. Имотният портал Rightmove съобщи, че офертните цени са нараснали с 4% заради голямото търсене и желанието за преместване в ново жилище, преди да изтече намаляването на данъка в края на март. Според Halifax цените може да спаднат с 5% догодина на фона на ръста на безработицата.

„Активността на жилищния пазар вероятно ще се забави през идните тримесечия, вероятно рязко, ако трудовият пазар отслабне, както очакват повечето анализатори, особено след като ваканцията от гербовия налог изтече в края на март“, коментира Гарднър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още