Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Черна гора няма да продава държавни имоти, за да намали дълга си

След нов заем от Китай държавният дълг на страната вече възлиза на 103% от БВП

Черна гора няма да продава държавни имоти, за да намали дълга си

Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg

Черна гора отрече да планира да продава държавни имоти, за да облекчи дълговото си бреме, съобщава местен вестник, след като Ройтерс цитира високопоставени представители на страната, че малката балканска държава се готви да разпродава активи.

В петък Ройтерс съобщи, като се позова на високопоставен представител на Европейския съюз, че Черна гора се стреми да набере евтини кредити от ЕС в план, подкрепен от държавни кредитори от Франция, Германия и Италия, за намаляване на финансовата й зависимост от китайски дълг.

През 2014 г. Черна гора, която има население от 628 хил. души, взе заем от 944 млн. долара от Китай за финансирането на отсечка от магистрала до границата със съседна Сърбия.

С този заем общият размер на държавния дълг на страната рязко се повиши и сега възлиза на 103% от брутния вътрешен продукт.

Ежедневникът „Дан“ съобщи, позовавайки се на неназован източник от министерството на финансите, че няма планове за продажбата на държавни имоти за изплащане на китайски дълг, „нито има нужда от това“.

„Това правителство гарантира, че Черна гора има парите да финансира всичките си задължения, включително тези към китайски кредитори“, съобщава „Дан“, цитирайки официален източник.

„Отворени сме за сътрудничество с европейските ни партньори за постигане на най-благоприятните… условия за финансиране на стратегически проекти като магистралата", е допълнил официалният представител, цитиран в статията.

Финансовият министър Миожко Спажич каза пред Ройтерс в публикувано неотдавна интервю, че правителството иска да направи стратегически преглед на активите, който в крайна сметка може да доведе до регулярни продажби. Той също така подчерта, че държавните финанси на Черна гора са стабилни.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Сидни е най-бързо растящият пазар на луксозни жилища в света