IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Градските центрове във Великобритания се борят за оцеляване

С опразването на все повече магазини много централни части в градовете се нуждаят от нова цел

19:08 | 09.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Jason Alden/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Британският град Базилтън се е озовавал в такава ситуация и преди. Когато веригата универсални магазини Allders фалира през 2005 г., нов наемател зае бързо големите площи в търговския комплекс Eastgate в центъра на града, пише Financial Times.

Този път градът в графство Есекс, на 48 км източно от Лондон, може да няма такъв късмет. Във вторник веригата, която нае опразнения магазин от Allders, Debenhams, съобщи, че ще започне процес по ликвидация през новата година. Фалитът на веригата, която има 200-годишна история, е част от вълната от изпадащи в нестъстоятелност търговци на дребно и болезнени преструктурирания, която помита градските центрове във Великобритания, разтърсени от последиците от пандемията.

Фалитът на Debenhams ще остави празни близо 18 600 кв. м в търговския комплекс. Arcadia, която е собственик на магазина на Topshop в същия мол, изпадна във фалит ден по-рано, поставяйки в опасност над 400 магазина и 13 хил. работни места. Много от останалите наематели използват процеси по несъстоятелност, за да намаляват наемите. Неотдавна модната верига New Look премина към плащането на наеми, обвързани с оборота.

Базилтън е „нов град“, създаден през 50-те години на миналия век, за да поеме притока на хора към Лондон след войната. Той е планиран около доминацията на колите и търговията на дребно. Но също така е на кратко разстояние с кола от гигантския търговски център Lakeside, а развлекателен комплекс извън града, известен сред местните като „Бас Вегас“, отвлича посетители от центъра.

Притегателната сила на Lakeside наред с промяната към онлайн търговия доведоха до постепенно закриване на магазини. Marks and Spencer затвори обекта си в центъра на града преди две години, още преди пандемията от COVID-19.

Сега капката се превръща в поток. По-рано тази година всички магазини  на компанията 530 Carphone Warehouse бяха затворени, а през ноември J Sainsbury съобщи, че над 400 магазина Argos ще изчезнат до края на 2024 г. Отмяната на мерките за блокада за празничния период може да не са достатъчни, за да бъдат спасени някои вериги.

На национално ниво делът на свободните търговски площи сега е 13,2%, сочат данни на Local Data Company. Но в някои градове, особено в Северна Англия и части от Шотландия, те са почти два пъти повече. Свободните площи в търговските центрове са почти два пъти повече от тези в ритейл парковете.

Към момента около 44 хил. магазина са празни. Консултантската компания JLL счита, че броят им почти ще се удвои през идните няколко години, което означава, че около 80 хил. празни магазина ще загрозяват търговските улици във Великобритания.

Твърде много площи

В много страни комбинацията от експлозията на електронната търговия и пандемията с последиците върху офисите и търговските площи води до широко и трудно преосмисляне на целта на градските центрове в бъдеще.

Във Великобритания проблемът е особено остър предвид ролята на търговията на дребно в планирането на градовете. Историкът на градското развитие и експерт по планирането от университета в Лейден, Холандия, Алистар Кефорд казва, че големият брой празни магазини в британските градове е резултат от особения подход, който експертите по градоустройство са възприели през втората половина на XX век.

„Държавният и частният сектор положиха огромни усилия през 50-те и 60-те години на миналия век от гледна точка на разширяване на обектите за търговия на дребно в големите и малките градове“, казва той. Всякаква друга употреба на земята беше свита, тъй като търговците на дребно, които преследваха продажби на фона на ръста на приходите и достъпа до кредитиране през 80-те и 90-те години, увеличаваха наемите още и още. „Наемите на магазините в тези преустроени центрове станаха толкова високи, че… голям брой малки бизнеси бяха унищожени“, разказва Кефорд.

Сега купонът свърши, а собствениците на търговски площи имат два варианна – или да намалят наемите, за да привлекат нови наематели, или да преустроят магазините си за алтернативна употреба.

Нито един от тях не е приятен. Когато Woolworths фалира през 2008 г., 800-те й магазина, повечето от които самостоятелни обекти на търговски улици, бяха заети относително бързо от вериги за евтини стоки като Poundland, B&M, Home Bargains и Iceland.

Но 11 години по-късно делът на продажбите на дребно онлайн е нараснал четири пъти – от под 6% на 28%. Сега малко брандове отварят физически магазини, а тези, които го правят, предпочитат ритейл парковете извън града, където наемите са по-ниски, а достъпът е по-лесен. Дори гиганти на търговските улици като  Next и Marks and Spencer затварят все повече магазини в центъра на градовете за сметка на строени по поръчка обекти в покрайнините.

„Търговците на дребно използват това като възможност да консолидират портфейлите си, а сега за тях е много по-лесно да се ангажират с нови наемни договори извън града“, коментира Дарън Ричардс, ръководител на имотната компания British Land, която е собственик на около 20 магазина на Arcadia и на седем магазина на Debenhams.

Последна актуализация: 10:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още