IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищната собственост в САЩ достига най-високото си ниво от 2008 г. насам

Това е поредният сигнал, че жилищният пазар стимулира възстановяването на икономиката

18:40 | 28.07.20 г.
<p>
	<em>Снимка: David Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Жилищната собственост в САЩ е скочила до най-високото си ниво от 2008 г. насам благодарение на младите купувачи, което е сигнал, че жилищният бум преди пандемията се е ускорил, предава Bloomberg.

Равнището е било 67,9% през второто тримесечие, сочат данни на Бюрото за преброяване на населението. Това е четвърто поредно увеличение, като през предходните три месеца нивото е било 65,3%. Жилищната собственост при купувачите под 35-годишна възраст е достигнала 40,6%, най-високото ниво от близо 12 години. жилищен жилищен

Жилищният пазар не отговаря на очакванията и постига силен ръст след паузата от март насам, когато по-голямата част от бизнеса в САЩ беше затворен с цел забавяне на разпространението на COVID-19. Американците с работа са пожелали да напуснат гъсто населените градове и жилищни сгради, а спадът на лихвите по кредитите до рекордно дъно през тримесечието е разширил кръга на потенциалните купувачи.

„Лихвите по ипотечните кредити са черешката на тортата за домакинствата, които са мислели за купуване“, казва Ралф МакЛафлин, главен икономист на съинвестиционната платформа за купувачи на жилища Haus. „Те откриха неочаквана добра възможност по време на най-тежката икономическа криза в Америка от Голямата депресия насам“, допълва той.

Големият скок на жилищната собственост се дължи отчасти на спад на броя на домакинствата, живеещи под наем, който е намалял със 7,2%, сочат данните от преброяването. Високата безработица е накарало много наематели да се върнат в семейството си или да вземат съквартиранти, а някои са станали собственици на жилище.

Въпреки това броят на домакинствата, които притежават жилище, е нараснал с близо 10%, което е поредният сигнал, че жилищният пазар стимулира възстановяването на икономиката, казва МакЛафлин.

„Младите семейства не само искат да станат собственици на жилища, а и в действителност го правят“, отбелязва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:27 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още