IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайските строители пак привличат чужди инвеститори в корпоративен дълг

Регулаторите в страната са облекчили правилата за излизане на международните дългови пазари веднага след конгреса на Комунистическата партия

09:47 | 17.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китайските строителни компании пак се насочват към емитиране на дълг в чужбина, след като в последните седмици финансовият регулатор на страната позволи повече сделки, съобщава Financial Times.

След конгреса на китайската Комунистическа партия през октомври регулаторът е започнал да одобрява повече и по-големи чуждестранни дългови емисии на строителите, посочват източници на изданието. Преди това бяха въведени редица ограничения пред емитирането на дългове извън страната заради опасенията от прегряване на жилищния пазар.

Промяната бързо е довела до нови, значителни дългови емисии.

Дълговите емисии на китайските строители достигнаха най-ниска точка през октомври т.г. - 520 млн. долара, което е с 57% под нивата от октомври 2016 г., показват данни на консултантската компания Dealogic.

От началото на този месец на международните дългови пазари се завръщат и някои от големите строителни компании в Китай. На 2 ноември например Vanke Real Estate пласира 10-годишни облигации за 1 млрд. долара при малко под 4% доходност.

Само за първите 11 дни на ноември са сключени сделки за почти 3 млрд. долара, което е значително над сумата, отчетена през целия ноември 2016 г.

Анализатори коментират, че новините са добри, защото чуждестранният дългов пазар е основен източник на средства за рефинансиране на китайските строителни компании.

Лидерите на Китай се опасяват от ново прегряване на жилищния пазар. Още от края на миналата година регулаторите засилиха контрола над продажбите на имоти, което доведе и до силен спад на акциите на публичните строителни компании.

В резултат започна и „охлаждане“ на пазара на жилища в континентален Китай. Цените на жилищата значително забавиха темповете на ръст, а на някои пазари тръгнаха и надолу.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още