IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лихвата по ипотечните кредити в Германия пада под 0,5%

Частните домакинства са взели от банки около 995 милиарда евро през 2018 г. за финансиране на апартаменти и къщи

08:20 | 17.09.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty Images News</em></p>

Снимка: Getty Images News

Паричната политика на Европейската централна банка (ЕЦБ) намира отражение и в намаляващи лихви за купувачите на жилища. Който финансира апартамент или къща с кредит, в някои случаи почти не плаща на банката си, поне в Германия.

Според анализ на кредитния посредник Interhyp лихвите по десетгодишни заеми при добра кредитна история са паднали под 0,5 процента. Доставчикът на финансови услуги твърди, че е сравнил условията на повече от 400 финансови институции. 

„Кредитополучателите се радват на безпрецедентна тенденция през тези седмици“, каза изпълнителният директор на Interhyp Мириям Мор. Всеки, който има добра кредитна истрия и получава пари за десет години, понякога може да получи дълг за около 0,4 процента лихва годишно“.

И компанията FMH-Finanzberatung стига до заключението, че заемите за недвижими имоти в момента са толкова евтини, колкото никога досега: съответно лихвите за заем със срок от десет години наскоро са имали средна лихва от 0,69 процента. Преди три седмици средната лихва все още беше 0,71 процента годишно. С много собствен капитал и добра кредитна история са възможни топ оферти от 0,3 процента.

Проблемът за бъдещите купувачи: особено в най-търсените места пазарът за жилища или къщи е почти празен. В допълнение, исканите цени често са много високи. Потребителски организации предупреждават, че заинтересованите не трябва да купуват само защото лихвените проценти са изкушаващо ниски. По-ниските лихви се компенсират от далеч по-високите цени.

Според данни на Федералното министерство на финансите частните домакинства са взели от банки около 995 милиарда евро през 2018 г. за финансиране на апартаменти и къщи.

Тази тенденция може да се засили, тъй като натискът върху банките продължава да се увеличава, тъй като ЕЦБ отново затегна наказателната лихва по банковите депозити. Ако банките кътат излишните си пари в централната банка, сега ще плащат такса от 0,5 процента. „Банките искат да се отърват от парите си, защото ЕЦБ е твърде скъпа", казва Макс Хербст от FMH-Finanzberatung. Възможно решение за това е по-голям обем на ипотечното кредитиране, което може да бъде отпуснато почти без риск дори при ниски лихвени проценти. Ето защо Хербс очаква институциите да намалят допълнително лихвите си.

Ще има ли скоро ипотечни кредити без лихва?

Възниква въпросът дали банките ще могат да предлагат заеми за недвижими имоти с отрицателни лихви. Вместо да плащат лихва по заема си, купувачите на жилища биха получили отстъпка при отрицателни ставки: няма да се налага да връщат на банката си пълната сума на кредита за недвижими имоти. За сума от 200 000 евро например, те биха могли да платят 199 000 евро. А лихвеното натоварване на изплащанията би останало изцяло в миналото.

На запитване от страна на финансовия портал Finanz-Szene.de най-голямата германска банка Deutsche Bank обяви, че „в момента не планира да въведе отрицателни лихви за ипотечно кредитиране". Също и от Commerzbank поясняват, че за момента това е „невъзможно“.

Финансовите експерти очакват, че отрицателните лихвени проценти за ипотечните кредити са възможни само в отделни случаи. „Възможно е лихвите да спаднат до нула, но вероятността за отрицателно ипотечно кредитиране на недвижими имоти е минимална", казва Макс Хербст.

Бундесбанк счита отрицателните лихви по заемите за недвижими имоти по принцип за възможни. Въпреки че с отрицателните лихви заемите стават все по-привлекателни за клиентите, още по-важно е банките да не смекчават стандартите за кредитиране“, заяви членът на Борда на директорите Йоахим Вюрмелинг. „Това обаче невинаги е така“, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 20 rate down comment 4
mrynmryn
преди 4 години
А тука колко е? Между 2.5 и 3%... Ама верно, германците са бедни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още