IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-големият собственик на имоти в света обръща поглед към Източна Европа

Allianz Real Estate смята да се възползва от бума на офис пазара във Варшава, Прага, Братислава, Будапеща и Виена

12:28 | 22.05.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Бумът на офисите в Централна и Източна Европа, стимулиран от по-ниските заплати и растящия брой местни таланти, привлече вниманието на най-големия инвеститор в имоти в света, съобщава Bloomberg.

“Банките и компаниите за финансови услуги търсят ефективни от гледна точка на разходи офис площи и квалифицирани хора, които все още могат да открият в региона“, казва Томас Виладсен, ръководител на  Allianz Real Estate за Австрия и Централна и Източна Европа (ЦИЕ). Компанията планира да вложи 500 млн. евро (562 млн. долара) в идните две години в имоти в региона.

Базираната в Мюнхен компания Allianz нае Виладсен миналата година, за да създаде представителство във Виена и да стане по-активна в бързо растящия регион. С имотни активи на стойност 72 млрд. долара в цял свят Allianz е най-големият собственик в света, но закъсня с навлизането си в Източна Европа, където австрийски конкуренти като CA Immobilien Anlagen или Immofinanz AG са особено активни.

Allianz ще се стреми да инвестира в столици като Варшава, Прага, Братислава, Будапеща или Виена, като в същото време избягва Югоизточна Европа, където според компанията политическите и икономическите рискове са твърде големи, казва Виладсен. Миналата година тя се договори да придобие кулата Icon на централната гара във Виена от Signa Holding за сумата от около 500 млн. евро.

Банките са сред двигателите на разрастването, което се разви в сравнение с дните, когато офиси се изграждаха, за да приемат нискоквалифицирани работни места като кол центрове, преместващи се на изток. Morgan Stanley има над хиляда служители в офиса си в Будапеща, които предоставят целия набор от услуги на компанията – от моделиране на риска до вътрешен одит. Goldman Sachs съобщи миналата година, че планира да наеме още 150 души в Полша, които ще се присъединят към сегашните 600 служители.

Allianz планира да увеличи инвестициите си в имоти в Австрия и ЦИЕ до 5 млрд. евро до десет години спрямо сегашните 3 млрд. евро, казва Виладсен. Наред с офис площи той разглежда също жилищни и логистични имоти.

Цените в някои градове са нараснали толкова много, че Allianz вече се отказва от някои наддавания, например във Варшава, отбелязва Виладсен. В Полша най-високата доходност е около 4,5% - 4,7% и намалява, казва той. Във Виена доходността е между 3,5% и 4%, а при някои сделки в Прага тя е под 4%. Доходността в Будапеща е с около един процентен пункт по-висока в сравнение с Прага.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още