IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новозапочнатите жилища в САЩ са на най-високото си ниво от 2007 г. насам

Силният ръст се дължи най-вече на скока при многофамилните жилищни сгради

13:15 | 20.09.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Новозапочнатите жилища в САЩ са отбелязали ръст от 12,3% през август до сезонно коригиран годишен темп от 1,36 млн. единици. Това е най-високото ниво от май 2007 г., сочат данни на американското министерство на търговията и U.S. Housing and Urban Development, цитирани от онлайн изданието World Property Journal.

Данните за август от 1,36 млн. новозапочнати жилища представляват броя на жилищните единици, които строителите биха започнали, ако запазят настоящото темпо през идните 12 месеца. Новозапочнатите еднофамилни жилища са нараснали с 4,4% до 919 хил. единици. Секторът на многофамилните жилища, който включва жилищни сгради и мезонети, е регистрирал скок от 32,8% до 445 хил. единици.

„Силните данни съответстват на последното ни допитване за нагласите на строителите. Те обаче продължават да се борят с притесненията за достъпността на жилищата, произтичащи от прекомерните регулации и други предизвикателства, свързани с предлагането“, казва Грег Угалде, председател на Националната асоциация на жилищните строители (NAHB).

„Жилищното строителство се развива възходящо през последните месеци, тъй като темпът на разрешителните за строеж и новозапочнатите жилища се ускорява от пролетта насам“, казва главният икономист на NAHB Робърт Диец. „Макар това да са положителни развития, нопозапочнатите еднофамилни жилища са намалели с 2,7% на годишна основа, тъй като процесът на наваксване продължава“, допълва той.

Новозапочнатите еднофамилни и многофамилни жилищни сгради през август са отбелязали годишен ръст от 4,4% в южните щати. Те са намалели с 1,8% в североизточните щати, с 5,6% в Средния запад и с 11,3% в западните щати.

Броят на издадените разрешителни за строеж, които са показател за бъдещото жилищно строителство, е нараснал със 7,7% до годишен темп от 1,42 млн. единици през август. Разрешенията за еднофамилни жилища са се увеличили с 4,5% до годишен темп от 866 хил. единици, а тези за многофамилни жилища са отбелязали повишение от 13,3% до 553 хил. единици.

Издадените строителни разрешителни са нараснали с 5,7% в североизточните щати и с 1,6% в южните щати, а в Средния Запад и в западните щати броят им е намалял съответно с 6,9% и 5,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:51 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още